# 1.10 - Jongeren laten (s)preken (Growing Young 4)

Shownotes bij de INNOV8-podcast

6 maart 2020
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door: Martine Versteeg

Hoe geef je leiderschap door aan de volgende generaties? Dominee Sander Ris liet afgelopen jaar meerdere jongeren (s)preken in de kerk. Een praktijkvoorbeeld van het doorgeven van leiderschap aan de volgende generaties. Want kun je dat zo maar doen? En hoe was dat voor Max, de jongere die mocht (s)preken? 

Gasten: Max de Vries en ds. Sander Ris

Meer over deze aflevering

Deze aflevering is een onderdeel van een serie rond het onderzoek Growing Young. Dit onderzoek uit 2016 stelt de vraag waarom sommige kerken bovengemiddeld jongeren aantrekken. Er bleken zes waarden doorslaggevend te zijn voor jongeren om aansluiting te vinden bij die kerken. De gemeenten die bovengemiddeld jongeren aantrekken hebben in hun DNA: dat leiderschap/verantwoordelijkheid wordt doorgegeven, er een warme gemeenschap is, een gemeenschap die van jongeren houdt, die daadwerkelijk goed nieuws is voor hun wijk en wereld, die het verhaal van Jezus serieus nemen en die in alles binnen de gemeente prioriteit geven aan jongeren en gezinnen. In deze edtitie van de INNOV8-podcast spreken we met ds. Sander Ris en Max de Vries over als jongere (s)preken in de gemeente. Sander Ris begeleidde diverse jongeren om in de kerk te (s)preken. Hoe was dat voor Sander, voor Max en voor de gemeente?
In een vorige podcastaflevering gingen we al in op deze waarde van het doorgeven van leiderschap. Deze keer een praktijkvoorbeeld. Voor meer informatie over het onderzoek Growing Young ga naar de eerste aflevering van deze serie van podcasts. 

Over de gasten

Max de Vries is student civiele techniek aan de Universiteit van Twente en heeft afgelopen jaar in de gereformeerde kerk in Rijssen 'gepreekt' over klimaatverandering. Ds. Sander Ris is predikant in de Ontmoetingskerk in Rijssen en liet afgelopen jaren meerdere jongeren (s)preken in de kerk.  

Aan de slag

Wil jij naar aanleiding van deze podcast aan de slag om in jouw gemeente leiderschap door te geven aan de volgende generaties? Bekijk de tips uit ons netwerk die we verzameld hebben bij de vorige podcastaflevering over leiderschap doorgeven. 

Ben jij deelnemer van MissieNederland en heb jij ook handvatten om de kerk te helpen groeien in het liefhebben van jongeren? Laat het ons weten! Dan voegen wij graag jouw input op deze pagina. 

Deze afleveringen vind je wellicht ook interessant

#2.3- Integraal jeugdwerk

Het evangelie van Jezus is goed nieuws voor alle aspecten van het leven van jonge mensen. Of richten we ons in het jeugd…
Lees verder

#2.2- Schaamte rondom gebed

Er blijkt veel schaamte te zijn onder jongeren als het gaat over gebed. In deze podcast bespreken we de uitkomsten van e…
Lees verder

#2.1- Start 2021 goed en investeer in soul care

Hoe beginnen we als jeugdwerkprofessionals het nieuwe jaar goed? "Soul care (zorgen voor je ziel) is essentieel voor jeu…
Lees verder