De kerk is fantastisch - Rik Torfs

Kok Boekencentrum, 160 pagina’s

vrijdag 9 april 2021
  • Profielafbeelding van Henk Medema
    Door:
    Henk Medema

'Een kerk moet een kerk blijven, niet enkel en zelfs niet zozeer voor de gelovigen, maar voor de hele samenleving.'

De kerk is fantastisch‘De titel van dit boek moet een vergissing zijn’ - zo begint dit boek. Even verder: ‘Ik vond de gebruikelijke beschrijvingen van de kerk klef’. Nog een paar bladzijden verder wordt de lezer pas echt in de war gebracht: ‘Ik vind de kerk echt fantastisch’. Verderop vinden we boeiende, maar ook schokkende opmerkingen, zoals de hoofdstuktitel 3 ‘De kerk als verrotting’. En deze te denken gevende opmerking van Kees Fens: ‘Humor is het vermogen de dingen betrekkelijk te zien.’ De auteur corrigeert deze terstond: ‘Ik geloof dat de humor de confrontatie met het uiterste aan ernst niet uit de weg kan gaan.’ Er bestaat natuurlijk humor zonder religie, maar zonder religie is humor onmogelijk.

Aan het slot van dit boek dat de Kerk ‘fantastisch’ noemt, geeft de auteur een paar essentiële elementen. Ten eerste gastvrijheid, een werkelijkheid voor het menselijke tekort. Ten tweede het gevoel voor transcendentie, ‘uitmondend in verrijzenisgeloof’, dat juist boven het denkkader van het gewone leefkader uitstijgt.

Daarom had Torf deze beslissende opmerking gemaakt: ‘Dus moet een kerk een kerk blijven (31), niet enkel en zelfs niet zozeer voor de gelovigen, maar voor de hele samenleving.’

Meer boeken en recensies

alle recensies

Inclusief leiderschap - Henk Jan Kamsteeg & Ugur Özcan

Veranker diversiteit in je organisatie…
Lees verder

Sta op! - Joël Boertjens

Doorbreek polarisatie met hoopvol herstel…
Lees verder

Goed voelen – Michelle van Dusseldorp en Harry van de Pol

Emoties voor je laten werken…
Lees verder

Ontdek ook het boek Samen Jong

Wat als je volledig zou kunnen beamen dat de christelijke geloofsgemeenschap dé plek is waar jonge mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen? Wat als je vol overtuiging kunt zeggen dat zij in jouw geloofsgemeenschap samen met alle generaties delen in de zegen die Jezus Christus aan zijn kerk gaf? Samen Jong gelooft dat de kerk deze potentie heeft. In samenwerking met KokBoekencentrum presenteert MissieNederland het boek Samen Jong: Kernwaarden voor een kerk met alle generaties.

Meer informatie
Samen-Jong---teaser.png