Het verdriet van zendingskinderen

Aandacht voor TCKs is ook onderdeel van missie

29 augustus 2022
  • Profielafbeelding van Jiska Chin-A-Teh
    Door:
    Jiska Chin-A-Teh

Eerder dit jaar werd ik getipt over het boek ‘Het verdriet van de zending. Dit boek vertelt het verhaal van dertien mensen die in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw als zendingskind vanuit Indonesië naar Nederland werden gestuurd om daar hun schoolopleiding af te maken. De ouders bleven op het zendingsveld, want: de missie had de hoogste prioriteit. 

Ik kan niet om de verhalen heen. Het beschreven verdriet dat ook nu nog, jaren later, naar boven komt, raakt me diep. Wat een pijn zit er in de scheiding tussen kinderen en ouders als gevolg van werk op het zendingsveld. 

Ook al weet je je geroepen tot een rol in het buitenland, je kinderen zijn een belangrijk onderdeel van jouw missie

Zelf ben ik ook een third culture kid (TCK), maar mijn ervaring is totaal anders. Tijdens mijn tienerjaren leefde ik met mijn ouders in Suriname. Natuurlijk had dit ook grote invloed op mijn leven, met soms verdriet. Maar nu zie ik deze ervaring juist als een verrijking van mijn leven. De (zendings)praktijk is vandaag de dag dan ook behoorlijk veranderd. Want ook al weet je je geroepen tot een rol in het buitenland, je kinderen zijn een belangrijk onderdeel van jouw missie. Hoe geef je hen de juiste zorg om met deze bijzondere situatie om te gaan?  

Uit het boek blijkt wederom hoe belangrijk het is om je te verdiepen in wat zij nodig hebben. Dat we best wat moeite mogen doen om hen, en ook hun verdriet, beter te leren begrijpen. Niet alleen als ouders zelf, maar ook als familie en vrienden om hen heen, als thuisfrontteam en als kerk.  

Tegenwoordig is er gelukkig veel meer aandacht voor TCKs en hun leefwereld. Ik ben enorm dankbaar voor de initiatieven die er zijn om samen te werken bij het voorbereiden van gezinnen op hun uitzending. Ready Set Go is daar een goed voorbeeld van. 

Ik gun het deze kinderen zo om hun leven in het buitenland als een verrijking en zegen te mogen ervaren. Dat ze daar op de eerste rij mogen zitten om Gods Geest aan het werk te zien en vanuit die ervaring ook zelf de keuze maken om actief bij te blijven dragen aan de uitbreiding van Gods koninkrijk.

---

Jiska Chin-A-Teh is relatiemanager Kerk & Global missions bij MissieNederland, coördinator van MemberCare Nederland
en voorzitter van de werkgroep TCK Nederland.

Zaterdag 1 oktober 2022 organiseert TCK Nederland een speciale dag voor TCKs in diverse leeftijdsgroepen van de basis- en middelbare school.
Meer informatie en aanmelden.

Meer blogs en columns

Geloof in de kerk, geloof in MissieNederland

Als kind was kerk en geloof vanzelfsprekend aanwezig in ons gezin dat uitgezonden werd naar Indonesië om de kerken …
Lees verder

Buiten de muren van de kerk ligt een wereld die gezien moet worden

Per 1 april wordt Jan Wolsheimer directeur van CAMA Zending. Zijn nieuwe functie betekent een afscheid als directeur van…
Lees verder

Kerstgroet 2022

In de afgelopen weken las ik het boek Het vergeten individu van psychiater Esther van Fenema. Het boek is een gitzw…
Lees verder