Het verdriet van zendingskinderen

Aandacht voor TCKs is ook onderdeel van missie

29 augustus 2022 om 10:00
  • Profielafbeelding van Jiska Chin-A-Teh
    Door:
    Jiska Chin-A-Teh

Eerder dit jaar werd ik getipt over het boek ‘Het verdriet van de zending. Dit boek vertelt het verhaal van dertien mensen die in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw als zendingskind vanuit Indonesië naar Nederland werden gestuurd om daar hun schoolopleiding af te maken. De ouders bleven op het zendingsveld, want: de missie had de hoogste prioriteit. 

Ik kan niet om de verhalen heen. Het beschreven verdriet dat ook nu nog, jaren later, naar boven komt, raakt me diep. Wat een pijn zit er in de scheiding tussen kinderen en ouders als gevolg van werk op het zendingsveld. 

Ook al weet je je geroepen tot een rol in het buitenland, je kinderen zijn een belangrijk onderdeel van jouw missie

Zelf ben ik ook een third culture kid (TCK), maar mijn ervaring is totaal anders. Tijdens mijn tienerjaren leefde ik met mijn ouders in Suriname. Natuurlijk had dit ook grote invloed op mijn leven, met soms verdriet. Maar nu zie ik deze ervaring juist als een verrijking van mijn leven. De (zendings)praktijk is vandaag de dag dan ook behoorlijk veranderd. Want ook al weet je je geroepen tot een rol in het buitenland, je kinderen zijn een belangrijk onderdeel van jouw missie. Hoe geef je hen de juiste zorg om met deze bijzondere situatie om te gaan?  

Uit het boek blijkt wederom hoe belangrijk het is om je te verdiepen in wat zij nodig hebben. Dat we best wat moeite mogen doen om hen, en ook hun verdriet, beter te leren begrijpen. Niet alleen als ouders zelf, maar ook als familie en vrienden om hen heen, als thuisfrontteam en als kerk.  

Tegenwoordig is er gelukkig veel meer aandacht voor TCKs en hun leefwereld. Ik ben enorm dankbaar voor de initiatieven die er zijn om samen te werken bij het voorbereiden van gezinnen op hun uitzending. Ready Set Go is daar een goed voorbeeld van. 

Ik gun het deze kinderen zo om hun leven in het buitenland als een verrijking en zegen te mogen ervaren. Dat ze daar op de eerste rij mogen zitten om Gods Geest aan het werk te zien en vanuit die ervaring ook zelf de keuze maken om actief bij te blijven dragen aan de uitbreiding van Gods koninkrijk.

---

Jiska Chin-A-Teh is relatiemanager Kerk & Global missions bij MissieNederland, coördinator van MemberCare Nederland
en voorzitter van de werkgroep TCK Nederland.

Zaterdag 1 oktober 2022 organiseert TCK Nederland een speciale dag voor TCKs in diverse leeftijdsgroepen van de basis- en middelbare school.
Meer informatie en aanmelden.

Meer blogs en columns

Hopeloos hoopvol

Ik merk dat ik boos ben. Boos met een bittere rand van verdriet. Zo boos dat ik dat alleen kan uitdrukken in de woorden …
Lees verder

Hoe versterken we een cultuur in de kerk die jonge generaties vasthoudt en aantrekt?

Op een warme avond loopt een familie langs het strand. Hun aandacht wordt getrokken door duizenden zeesterren die zojuis…
Lees verder

NUDES

Ik ben een film aan het maken waarin meisjes van veertien hardop uitspreken wat er in jongens-appgroepen van die leeftij…
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz geeft jou en jouw geloofsgemeenschap concrete ideeën om leven te brengen in de wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je van tips en inspiratie rondom een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png