Kerk, ik vind je mooi!

14 maart 2022
  • Profielafbeelding van Jan Wolsheimer
    Door:
    Jan Wolsheimer

Toen ik net begon als voorganger van een evangelische kerk in het Groene Hart van de Randstad ging ik met een ouderwetse videocamera de straat op. Aan willekeurige voorbijgangers stelde ik twee vragen: wat ze van Jezus en van de kerk vonden. Ik begon met de eerste vraag en het viel me op hoe buitengewoon positief  de geïnterviewden waren. Goed, lang niet alle mensen erkenden Jezus als Heer van hun leven, maar het enthousiasme verraste me toch.

Heel anders was dat bij mijn tweede vraag. Ook daar werd ik verrast, maar dan door de negatieve reacties van dezelfde mensen die zich kort daarvoor nog zo positief over het hoofd van de kerk hadden uitgelaten. Er vielen woorden als schijnheilig, onecht en liefdeloos en eerlijk gezegd sneden die woorden door mijn ziel. De laatste man die ik interviewde was buitengewoon enthousiast over Jezus, maar toen ik hem de vraag over de kerk stelde draaide hij zich resoluut om en mompelde: 'Niet veel goeds' en beende weg. 

Kritiek

Misschien kijk je zelf ook wel wat ambivalent naar de kerk en herken je het bovenstaande voorbeeld. Zo werd ik ooit bijzonder geraakt door de woorden van Shane Claiborne, een Amerikaanse christenactivist: 'Veel mensen zullen op de vraag wat christenen geloven, antwoorden dat ‘christenen geloven dat Jezus Gods zoon is en dat Hij uit de dood opstond’. Maar vraag je een willekeurig persoon hoe christenen leven, dan staan ze met hun mond vol tanden. We hebben de wereld geen nieuwe manier van leven laten zien. Christenen leven grotendeels zoals iedereen; ze gieten er alleen een beetje Jezus overheen.'

Scherpe woorden, maar niet geheel zonder waarheid. Maar de kerk is niet slechts een gebouw of een instituut, de kerk bestaat uit gewone mensen die door Christus met elkaar zijn verbonden en samen het lichaam van Jezus op aarde vormen. God gebruikt de kerk om Jezus in de wereld zichtbaar te maken. Het is de aanwezigheid van Jezus die de kerk prachtig maakt en haar toerust voor haar doel. 

Als iemand slecht zou spreken over mijn man zou ik echt woedend worden. Maar gek genoeg accepteren we makkelijk stevige woorden over de bruid van Christus, de kerk.

Dit besef deed me met andere ogen naar de kerk kijken: met liefde en bewogenheid. Iemand zei eens: 'Als iemand slecht zou spreken over mijn man zou ik echt woedend worden. Maar gek genoeg accepteren we makkelijk stevige woorden over de bruid van Christus, de kerk.' Als we alleen maar kritiek hebben op de kerk zullen we Jezus geen plezier doen. Maar als de kerk ons aan het hart gaat zullen we vanuit onze relatie met Jezus meebouwen aan Zijn lichaam op aarde.

Teamsport

Deze wereld heeft de kerk van Jezus nodig omdat God ervoor heeft gekozen om de kerk de bediening van verzoening toe te vertrouwen. Zij is het vervoermiddel van Gods genade in een wereld vol haat, oorlog en liefdeloosheid. De kerk mag leren anders te zijn omdat Jezus zelf het hart is van de kerk. Het is zijn liefde die op gelovigen afstraalt en via hen de wereld bereikt.

Kerkzijn is een teamsport. En iedereen die in de kerk zit, die die kerk vormt, die onderdeel is van de gemeenschap moet zich daar heel goed van bewust zijn. Kerkzijn is niet vrijblijvend. Er staan mensen aan de kant en die kijken naar ons. 'Moet je die gasten zien! Ze zeggen dat ze Jezus volgen maar ze werken elkaar continue tegen.'

Eenheid vraagt aandacht en inzet. Luister maar naar Paulus in Efeziërs 4 vers 3: 'Span u in om door de samenbindende kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest u geeft!' Het woord wat Paulus gebruikt voor inspannen is een woord wat je kan vertalen als 'je haasten' en 'jezelf flink inspannen'. Dus kennelijk heeft die eenheid prioriteit, vanwege de haast die ermee gepaard gaat. En die eenheid heeft niet te maken met het hebben van dezelfde mening, het gaat om de eenheid die de Heilige Geest geeft. De eenheid in Christus zelf!

Als we vanuit de kerk doen wat Jezus deed zal deze wereld de goedheid van God pas echt kunnen zien.

Boterhamzakje

Nog even terug naar mijn straatinterviews. Stel je eens voor dat we in de kerk slechts met een ding bezig zijn en dat is om Jezus te laten zien. Als een doorzichtig boterhamzakje wat de inhoud van het zakje duidelijk laat zien. Hoeveel mensen zouden dan nog negatief reageren op de kerk? Ik denk niemand. Als we vanuit de kerk doen wat Jezus deed zal deze wereld de goedheid van God pas echt kunnen zien.

Een kerk die zieken verzorgt, opkomt voor zwakken, sterken tegenspreekt, onrecht bestrijdt, liefde geeft, naakten kleed, hongerigen voedt, dorstigen te drinken geeft, gevangen bezoekt en uitdeelt aan wie niets heeft. Dát is de kerk van Jezus Christus waarvan mijn hart sneller gaat kloppen en mijn lippen zeggen: 'Kerk, ik vind je mooi!'

Bekijk ook de inspirerende spoken word-video

Thema: Geloof in de kerk

De kerk is het lichaam van Jezus. Daarom geloven wij dat de kerk alles in zich heeft om leven te brengen; in onze wijken en in de wereld. Toch lukt het ons niet altijd om de kerk zo te zien of te laten zien. MissieNederland gelooft dat we - in afhankelijkheid van Gods Geest - samen een verandering teweeg kunnen brengen. Zodat de kerk weer gaat stralen en steeds meer mensen in verbinding brengt met Jezus zelf, die kwam om het leven te geven in al zijn volheid.

Bekijk het overzicht

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Zo blij als een kind

‘Weet je wat ik zo grappig vond net? Ik denk dat jullie het niet hoorden? Toen die honderd kinderen vooraan stonde…
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland