Vrijwilligerswerk in Grandchamp

Inspirerend vrijwilligerswerk in Zwitserland

11 december 2020
  • Profielafbeelding van Week van gebed voor eenheid
    Door:
    Week van gebed voor eenheid

Dit jaar werd het materiaal van de Week van gebed voor eenheid voorbereid door zusters uit de oecumenische kloostergemeenschap van Grandchamp. Ds. David van Veen uit Gouda bezocht deze gemeenschap, deed er vrijwilligerswerk en bleef verbonden. Hij geeft een warme aanbeveling (aan jongeren) om ook eens op bezoek te gaan.

"Bijna ieder jaar ga ik wel met een groep jongeren naar Taizé in Frankrijk. Altijd een bijzondere en inspirerende ervaring. Zeker ook omdat je met zoveel jongeren van over heel de wereld bij elkaar komt. Maar wist je dat er ook zusters zijn die de regel van Taizé volgen?

De zusters wonen in Zwitserland op een prachtige plek aan het meer van Neuchâtel waar ze de communiteit van Grandchamp vormen. Een heerlijke inspirerende plek om te zijn, vooral als je,  nog meer dan in Taizé, de rust en de stilte zoekt. Bovendien omdat het kleinschaliger is, maak je van dichtbij het leven van de zusters mee.

arche-soeurs.jpg

Nu bieden de zusters van Grandchamp ook de mogelijkheid om een poosje als vrijwilliger met hen mee te leven. Een goede en open plek voor een tussenpauze! Je bent zeer welkom! In Grandchamp komen vrijwilligers (man/vrouw) uit de hele wereld, meestal tussen de 18 en 40 jaar. Vrijwilligers werken normaal gesproken 24 uur per week en de communiteit biedt logies (een eenvoudige eenpersoonskamer) en volledig pension. Je werkt bijvoorbeeld mee in de keuken of in de tuin. Overigens komen ook de zusters zelf uit de hele wereld en is ook Nederland goed vertegenwoordigt.

Toen ik jong was, ben ik ook zelf voor een periode vrijwilliger geweest. Nog vaak denk ik terug aan die fijne tijd in Grandchamp. Het meeleven in een gemeenschap met al die vrolijke zusters en een gezamenlijk dagritme heeft mij erg goed gedaan. Ik kon er afstand nemen en nadenken wat ik verder wilde in mijn leven. Grandchamp is erg sfeervol, met veel bloemen, een prachtige kapel in een voormalige schuur. Ook kun je er gemakkelijk op uit: met de tram naar de stad Neuchâtel of lopen naar het helderblauwe meer waar je kunt zonnen, zwemmen of op een terrasje zitten. Kortom: om meerdere redenen is het een goede plek om te zijn.  

Daarom beveel ik Grandchamp en een verblijf bij de zusters van harte aan. Op de site www.grandchamp.org/nl is meer informatie te vinden en via www.vriendenvangrandchamp.nl is de Stichting te vinden die ook een folder heeft gemaakt speciaal over de mogelijkheid om vrijwilliger te worden. Als voorzitter van die stichting vind je daar ook mijn contactgegevens, mocht je nog vragen hebben."                           

6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland