Goud

28 september 2020
  • Profielafbeelding van Nelinda Troost
    Door:
    Nelinda Troost

‘Ik zie in jou de eerste vrouwelijke voorganger van Mozaiek.’ Mijn voorganger sprak deze zin uit, terwijl we heel informeel in gesprek waren over mijn taken binnen de gemeente. Ik keek hem met grote ogen aan en stamelde een beetje. Deze had ik niet zien aankomen! In mijn hoofd gingen mijn hakken in het spreekwoordelijke zand.  Zo zag ik mezelf toch echt niet…

Wat zag mijn voorganger in mij dat ik zelf niet zag? Deze vraag was het begin van een nieuw hoofdstuk dat God ging schrijven in mijn leven. Om mijn leiderschapskwaliteiten naar boven te krijgen had ik het nodig dat iemand anders ze in me zag. 

Dat brengt me bij de volgende vraag: wanneer zijn leiders eigenlijk op hun best? Als ze hun taak voorbeeldig uitvoeren? Of als ze uitblinken in mooie karaktereigenschappen zoals betrouwbaarheid, rechtvaardigheid en dienstbaarheid? Ik geloof dat leiders op hun best zijn als ze ervoor zorgen dat er om hen heen nieuwe leiders opstaan. Als zij het goud zien blinken in de levens van anderen. Als ze hen aanmoedigen hun gaven te ontwikkelen en zelf mee oplopen in dit proces. Want wie kunnen er beter leiders vormen en een leiderschapscultuur scheppen dan de leiders zelf? Geef mij een boek over leiderschap of zet me bij een inspirerend seminar neer en ik kom zeker geïnspireerd thuis. Maar als je mij laat meedraaien in het veld, ervaringen laat opdoen met vallen en weer opstaan, maak ik grote sprongen in mijn ontwikkeling.

Sinds 1 september 2020 ben ik onderdeel van het voorgangersteam van Mozaiek0318. Een prachtig gelijkwaardig team van vier personen, drie mannen en een vrouw. En je kunt vast al wel raden wat mijn speerpunt wordt voor dit nieuwe seizoen. Naast de ontwikkeling van mijn eigen leiderschapskwaliteiten ga ik op zoek naar goud!

Over Nelinda Troost

Nelinda Troost is 40 jaar, getrouwd met Gerald Troost en moeder van 3 kinderen. Sinds 1 september 2020 is ze voorganger van Mozaiek0318 te Veenendaal.

Uit ideaz

Deze column werd geschreven voor de rubriek 'Gelijkwaardig leiderschap' van het magazine ideaz, een praktisch magazine over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Ontdek meer over gelijkwaardig leiderschap in de kerk op onze overzichtspagina.

Meer blogs en columns

Zamiso: getuigen als een feestje

Mijn vrouw, Dorien, heeft een moestuin en zij vindt het heerlijk om in de aarde te wroeten, zaadjes te zaaien, plantjes …
Lees verder

Op de knieën dankzij Izak

Mijn steen moet wel af. En de werkdag zit er bijna op. Dus ik heb wat haast. Met een stevige pas én een stempel m…
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder
6 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland