Goud

28 september 2020 om 16:30
  • Profielafbeelding van Nelinda Troost
    Door: Nelinda Troost

‘Ik zie in jou de eerste vrouwelijke voorganger van Mozaiek.’ Mijn voorganger sprak deze zin uit, terwijl we heel informeel in gesprek waren over mijn taken binnen de gemeente. Ik keek hem met grote ogen aan en stamelde een beetje. Deze had ik niet zien aankomen! In mijn hoofd gingen mijn hakken in het spreekwoordelijke zand.  Zo zag ik mezelf toch echt niet…

Wat zag mijn voorganger in mij dat ik zelf niet zag? Deze vraag was het begin van een nieuw hoofdstuk dat God ging schrijven in mijn leven. Om mijn leiderschapskwaliteiten naar boven te krijgen had ik het nodig dat iemand anders ze in me zag. 

Dat brengt me bij de volgende vraag: wanneer zijn leiders eigenlijk op hun best? Als ze hun taak voorbeeldig uitvoeren? Of als ze uitblinken in mooie karaktereigenschappen zoals betrouwbaarheid, rechtvaardigheid en dienstbaarheid? Ik geloof dat leiders op hun best zijn als ze ervoor zorgen dat er om hen heen nieuwe leiders opstaan. Als zij het goud zien blinken in de levens van anderen. Als ze hen aanmoedigen hun gaven te ontwikkelen en zelf mee oplopen in dit proces. Want wie kunnen er beter leiders vormen en een leiderschapscultuur scheppen dan de leiders zelf? Geef mij een boek over leiderschap of zet me bij een inspirerend seminar neer en ik kom zeker geïnspireerd thuis. Maar als je mij laat meedraaien in het veld, ervaringen laat opdoen met vallen en weer opstaan, maak ik grote sprongen in mijn ontwikkeling.

Sinds 1 september 2020 ben ik onderdeel van het voorgangersteam van Mozaiek0318. Een prachtig gelijkwaardig team van vier personen, drie mannen en een vrouw. En je kunt vast al wel raden wat mijn speerpunt wordt voor dit nieuwe seizoen. Naast de ontwikkeling van mijn eigen leiderschapskwaliteiten ga ik op zoek naar goud!

Over Nelinda Troost

Nelinda Troost is 40 jaar, getrouwd met Gerald Troost en moeder van 3 kinderen. Sinds 1 september 2020 is ze voorganger van Mozaiek0318 te Veenendaal.

Uit ideaz

Deze column werd geschreven voor de rubriek 'Gelijkwaardig leiderschap' van het magazine ideaz, een praktisch magazine over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Ontdek meer over gelijkwaardig leiderschap in de kerk op onze overzichtspagina.

Meer blogs en columns

Afhankelijkheidssyndroom

‘Om mensen niet het afhankelijkheidssyndroom te geven…’ zegt de Zimbabwaan tegenover me - ‘om z…
Lees verder

Kerk, ik vind je mooi!

Toen ik net begon als voorganger van een evangelische kerk in het Groene Hart van de Randstad ging ik met een ouderwetse…
Lees verder

Ode aan de sterke vrouw

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Koning Lemuel schreef duizenden jaren geleden al zijn prachtige ode …
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png