Hoe kunnen ze in Hem geloven als ze niet over Hem hebben gehoord?

19 juni 2018
  • Profielafbeelding van Annemieke van den Berg
    Door:
    Annemieke van den Berg

‘Slechts 3% van de zendelingen werkt in een regio waar 97% nog nooit van Jezus hebben gehoord’, twitterde Bas de Heede, directeur van Interserve, vorig jaar augustus.

Hoe kunnen ze in Hem geloven als ze niet over Hem hebben gehoord?
Romeinen 10 vers 14, Nieuwe Bijbelvertaling

Samen met de Nederlandse Zendingsraad (NZR) besloten we naar aanleiding van deze tweet begin dit jaar een studiemiddag te organiseren. Met een twintigtal vertegenwoordigers van met name zendingsorganisaties en een enkele kerk gingen we in gesprek over mogelijke oorzaken van deze trend en hoe deze te doorbreken.

Aan het eind van de studiemiddag werd het verlangen uitgesproken gezamenlijk concreet in Nederland aan de slag te gaan om zending te bevorderen naar plekken waar mensen het minst toegang hebben tot het Goede Nieuws. Zo werd een nieuwe werkgroep in het leven geroepen.

De titel van de werkgroep is nog voor verbetering vatbaar. Richten we ons op de onbereikten, minst bereikten, het (gedateerde) 10/40 venster; elke benaming levert discussie op en we zijn er nog niet uit en willen ook graag aansluiten bij gangbare benamingen. Op dit moment zijn we een werkgroep ‘ter bevordering van zending daar waar mensen het minst toegang hebben tot het Goede Nieuws’.

Als eerste stap willen we christenen in Nederland bewust maken van de meer dan 2 miljard mensen die nauwelijks toegang hebben tot het evangelie. We werken in drie subgroepen aan concrete actiepunten (denk bijvoorbeeld aan: een informatiepakket voor kerkgenootschappen en zendingswerkgroepen, christenmigranten uitnodigen te spreken over het bereiken van moslims, lezingen bij theologische opleidingen). We plannen als werkgroep in het najaar weer een ontmoeting.

Ik kan niet anders zeggen dan: Work in progress!

Thema: Minst bereikte volken

Dit artikel hoort bij het thema 'No Choice: Aandacht voor de minst bereikte volken'. Ontdek meer artikelen en mogelijkeden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community in beweging te komen op het thema-overzicht.

Naar het overzicht

Meer blogs en columns

Diepgaande gesprekken en verbondenheid

Op dinsdagochtend 7 november 2023, kwamen Third Culture Kids (TCKs), medewerkers van zendingsorganisaties en ouders van …
Lees verder

Voor of tegen: het is te gemakkelijk

Ben je voor of tegen Israël? Ben je pro-Palestijns? De volop losgebarsten strijd tussen Israël en Hamas leidt …
Lees verder

De gevolgen van het slavernijverleden zitten ook in mij

Daar zit ik dan in Paramaribo in een zaaltje van het Surinaams Bijbelgenootschap. Met een paar Surinaamse kerkleiders en…
Lees verder
8-10 keer per jaar een nieuwsbrief vol passie voor missie

Ontvang de nieuwsbrief van MissieNederland