Heel de schepping

KerkenToolkit

26 april 2023
 • Profielafbeelding van Marit Wiersma
  Door:
  Marit Wiersma

Toolkit_beeldmerk_grijsHet evangelie is goed nieuws voor heel de schepping. Maar hoe geven we daar als kerk gestalte aan? Zijn wij ook goed nieuws voor de schepping? Diverse organisaties en kerken uit de alliantie van MissieNederland bieden materialen om jou en jouw geloofsgemeenschap te ondersteunen.

Materialen voor verdieping met je kring of hele gemeenschap

 • Op welke manieren kun je bezig zijn met duurzaam leven? De duurzame bucketlist van Micha Nederland helpt je op weg. Hierop staan acht categorieën met concrete voorbeelden van hoe jij duurzame stappen kunt zetten. 
 • In samenwerking met Micha Nederland zijn ook verschillende boeken verschenen over een duurzamer leven: Genieten van Genoeg en Het groene hart van het geloof
 • A Rocha Nederland ontwikkelde in samenwerking met o.a. Micha Nederland 'Proeven en praten'. Dit materiaal neemt je aan de hand van een maaltijd en verhalen mee in de wereld van ons voedselsysteem. Je maakt kennis met dilemma's die te maken hebben met zorg voor de schepping, de kwaliteit van de bodem en het stimuleren en behouden van biodiversiteit. 
 • Wat heeft de Bijbel ons te zeggen over landbouw in deze tijd en hoe zorgen we duurzaam voor Gods aarde? Judith Westerink heeft in samenwerking met A Rocha een bijbelstudie beschikbaar gesteld: 'Goed boeren - de Bijbel over landbouw'
 • Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heeft het Bijbelleesplan 'Zorg voor de schepping' gemaakt. Laat je meenemen langs de groene draad door de hele Bijbel. Niet alleen bekende passages komen voorbij, maar ook verrassende Bijbelversen. 
 • Met Heel het Leven! biedt New Wine jou en je kerk materiaal aan waarmee je je vanuit de Bijbel kunt verdiepen in de samenhang tussen het Evangelie van Jezus Christus en ecologische gerechtigheid. 
 • Organiseer een Micha Zondag waarop je met je kerk stilstaat bij sociale en ecologische gerechtigheid. Er wordt jaarlijks een themapakket ontwikkeld dat zo is opgezet dat je het ook op een willekeurige andere zondag in het jaar kan gebruiken.
 • Bekijk de les 'Zorgen voor de schepping: een nieuwe levensstijl' van Dorina Nauta bij Weetwatjegelooft.nl 

Aan de slag met kinderen 

 • Beeldmerk-300x268Ga met kinderen tijdens de natuur in! De workshops 'Ontdek de Schepping' van A Rocha Nederland helpen je hierbij. Het programma omvat onder meer een duidelijke handleiding, een kort Bijbelverhaal (over de scheppingsdagen), bijpassende natuurweetjes en vragen, een buitenspeurtocht en spelsuggesties. 
 • Jong Protestant heeft veel verschillende ontdekactiviteiten over de schepping. Je kunt ze als losse activiteit tijdens een Bijbelles gebuikten, maar je kunt ook activiteiten combineren om er een Kliederkerk van te maken. 
 • De zorg voor de schepping is helemaal verweven in de kinderwerkmethode Er op uit! Zo werken kinderen bijvoorbeeld samen aan een moestuin.

Events om (samen) te bezoeken

 • Kom op 21 oktober 2023 - samen met een groep mensen uit je gemeente - naar het event GroenGelovig van Tearfund en vele andere partners. 

GroenGelovig_FB_5

Voer het gesprek over stikstof

Het netwerk Micha Nederland, waarin MissieNederland participeert, wil jou en jouw geloofsgemeenschap ondersteunen om het gesprek te voeren tijdens het gepolariseerde stikstofdebat en op een betekenisvolle wijze bij te dragen aan een toekomst die recht doet aan zowel boeren als de hele schepping. Met: Brochure Goed Boeren, Gespreksvragen, Pastoraat, Praktijkvoorbeelden en Tips voor gebed en vieringen.

Ontdek de mogelijkheden

Thema: Heel de schepping

Dit artikel hoort bij het thema ecologische gerechtigheid. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Missen we nog iets?

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en bieden jullie ook materiaal aan rondom het thema ecologische gerechtigheid? Stuur dan even een mailtje naar marit@missienederland.nl Ben je geen deelnemer, maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op! 

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Noodhulp bij aardbeving Marokko

Op welke manier kan jouw kerk vanuit naastenliefde ondersteuning bieden waar de nood het hoogst is? Verschillende organi…
Lees verder

Herdenking slavernijverleden

Vanaf 1 juli 2023 t/m 1 juli 2024 is het officiële Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Verschillende partners van Mi…
Lees verder

Noodhulp bij aardbeving Turkije en Syrië

Op welke manier kan jouw kerk vanuit naastenliefde ondersteuning bieden waar de nood het hoogst is? Verschillende organi…
Lees verder