Leiderschapsontwikkeling

KerkenToolkit

16 juni 2022
 • Profielafbeelding van redactie
  Door:
  redactie

Toolkit_beeldmerk_grijsWanneer je jongeren niet alleen klusjes, maar ook grotere en uitdagende verantwoordelijkheden geeft, zullen zij zich eerder betrokken én thuis voelen in de kerk. Bekijk hier het overzicht met inspiratie, middelen en materialen uit het MissieNederland-netwerk om je als leider verder te ontwikkelen en hierin ook verantwoordelijkheden te geven aan jongeren in je kerk.

Leiding geven in het jeugdwerk 

 • Het Evangelisch College biedt een praktijkgerichte kadercursus voor leidinggevenden in de kerk. Gedurende één jaar investeer je in je ontwikkeling als leidinggevende door de inspirerende collegedagen te volgen en zelfstandig het studiemateriaal te bestuderen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere prediking en onderwijs, ethiek, leiderschap, misssionair werk en pastoraat.  
 • In de training jeugdambtsdragers leer je wat je roeping, taak en verantwoordelijkheid is als jeugdambtsdrager. Je krijgt inzicht in jou rol als jeugdsambtsdrager en hoe je je verhoudt tot vrijwilligers en kerkenraadsleden en hoe je de jeugd verbindt met de rest van de gemeente. Het is een online training die bestaat uit drie avonden. 
 • Op de online Trainingswall van Youth for Christ vind je veel informatie voor jeugdleiders. Je kunt je als jeudgleider door ontwikkelen door online traingen te volgen over bijvoorbeeld jongerencultuur, groepsdynamiek en relationeel jongerenwerk. 
 • Lead to move van Youth with a Mission organiseert regelmatig een masterclass voor de huidige generatie jeugdleiders waarop je inspiratie op kunt doen. Er komen meerdere onderwerpen aan bod, zoals bijvoorbeeld Gods stem verstaan, Identiteit, Gen-Z en hoe lees je je Bijbel. 
 • In deze podcastaflevering van INNOV8 wordt het gesprek gevoerd over het geven van verantwoordelijkheid aan jongeren in de kerk door hen ruimte te geven om te spreken. 
 • In de training 'De kunst van het leidinggeven' ontdek je hoe je een goede groepsleider wordt, die regels, duidelijkheid en veiligheid biedt en tegelijk een leuke band opbouwt met de jongens en meiden uit je jeugdgroep. 
 • Navigators LEF biedt jou of je jeugdwerkteam coaching in je discipelschap en leiderschap. De coaching vindt plaats in een kleine groep van 4 tot 5 mensen die elkaar eens per twee weken ontmoeten en samen onderweg zijn om te groeien als discipel en jeugdleider/-werker. 
 • Navigators LEF biedt trainingen aan op het gebied van leiderschap en je rol als jeugdleider. LEF kan een maatwerk training bieden die past bij jouw lokale context om ervoor te zorgen dat je als team van jeugdwerkers bij kunt tanken met een dosis inspiratie en teamgesprek. 
 • Impact Nations for Christ biedt 'De School voor een Bijbelse Leiderschap' aan. Hierin wordt Jezus als voorbeeld genomen om te leren hoe leiders in het koninkrijk van God kunnen dienen. 
 • De inspiratiegids 'Jonge leiders uitnodigen en uitdagen' geeft tips en handreikingen om jonge leiders te vinden, te vragen en beter toe te rusten. Het is een praktisch boek voor iedereen die hier vanuit leiderschap mee bezig is. 

Jezelf ontwikkelen als leider 

 • In 'De wenkende leider' doet Klaas Quist een pleidooi voor een andere vorm van leiderschap. Hij beschrijft de verlangens, krachten en gewoonten die ons in de greep houden en reikt een heldere route aan naar een volwassen, evenwichtige en minder afhankelijke verhouding tussen de leiders en de gemeente. Dit boek is verschenen in samenwerking met Kerkpunt. 
 • Op de Christelijke Hogeschool Ede kun je een minor volgen waarin je allerlei principes van leiderschap leert. In deze minor ga je een eigen stijl ontwikkelen op het gebied van (christelijk) leiderschap door een mix waarin bestudering van allerlei leiderschapstheorieën geïntegreerd wordt met meerdere praktijksituaties, onderzoek en intensieve begeleiding. 
 • Impact Nations for Christ biedt 'De School voor een Bijbelse Leiderschap' aan. Hierin wordt Jezus als voorbeeld genomen om te leren hoe leiders in het koninkrijk van God kunnen dienen. 
 • De Global Leadership Summit is een wereldwijde conferentie voor iedereen die betrokken is bij leiderschap en zich hierin wil ontwikkelen. Een actueel en interactief programma daagt je uit het beste uit jezelf te halen en de vertaalslag naar je eigen situatie te maken. 

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie aanbod dat past bij het thema leiderschapsontwikkeling? Stuur ons een mail: marit@missienederland.nl

De wereld heeft een kerk nodig die leven brengt. Daarom verzamelen we de beste initiatieven uit ons netwerk.

Hielp deze KerkenToolkit jou om een volgende stap te zetten?

Of word persoonlijk deelnemer (vanaf € 5 per maand) en ontvang het boek Samen Jong nu cadeau

Nog meer aanbod vanuit de grootste christelijke alliantie van Nederland

bekijk alle toolkits

Toolkit_beeldmerk_grijs

MissieNederland gelooft dat Jezus de potentie heeft gegeven aan de kerk, zijn lichaam, om leven te brengen in de wereld. Met onze alliantie reiken we de kerk steeds weer een volgende stap aan om haar potentieel te verwezenlijken. Met onze KerkenToolkits helpen we je wegwijs te maken in het beschikbare aanbod van al onze alliantiepartners.

 

Hemelvaart en Pinksteren 2024

Hemelvaart en Pinksteren zijn feesten die buiten de kerk vaak wat minder bekend zijn. Juist mooi om hier binnen jouw gel…
Lees verder

Kerst en advent 2023

Hoe geef je vorm aan advent en kerst? Er zijn vele initiatieven vanuit de deelnemers van MissieNederland. We maakten er …
Lees verder

Noodhulp bij aardbeving Marokko

Op welke manier kan jouw kerk vanuit naastenliefde ondersteuning bieden waar de nood het hoogst is? Verschillende organi…
Lees verder