Sla links over
Hoofdinhoud

Tienermateriaal

Tienermateriaal

Ben jij op zoek naar tienermateriaal voor jouw tienerclub of catechese groep? Wij hebben het tienermateriaal uit het MissieNederland-netwerk voor jou op een rijtje gezet.

Het tienermateriaal uit het netwerk kun je grof weg in drie categorieën indelen:

 • Tienerclub of -catechesemateriaal, gericht op wekelijkse ontmoetingen
 • Materiaal voor een eenmalige ontmoeting rond een specifiek thema
 • Materiaal gekoppeld aan een jeugdevent

Wel is het altijd goed om te beseffen dat materiaal een hulpmiddel is. Dus stel voor jezelf steeds de vraag: Waarom doen we deze activiteit eigenlijk? Wat willen we bereiken met het tienerwerk wat wij doen? En laat vervolgens je materiaal daarbij aansluiten.

Tienerclub of -catechese materiaal

 • Follow Me (HGJB) bestaat uit 4 jaargangen van elk 18 lessen. Elke les begint plenair met een pakkende introductie. Daarna gaan de tieners uiteen in mentorgroepjes met een vaste mentor 
 • Leer & Leef is de nieuwste catechese methode van de HGJB. Een klassieke methode, die zoveel mogelijk aansluit bij de thema’s van de Heidelbergse Catechismus. Aangevuld met extra lessen over actuele thema’s als de islam, homoseksualiteit, oorlogen, Israël en euthanasie. 
 • TIM (Tienerwerk In Map) is een tienerwerkmethode van de HGJB. TIM telt 80 verschillende programma’s en een grote variatie aan werkvormen en bijbelstudies. Bij de map kun je elk seizoen een afzonderlijk service-abonnement afsluiten 
 • Provider is een catechese methode van JOP, Jong Protestant. Deze methode biedt complete programma’s over onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van tieners en gaan in op de actualiteit of ontwikkelingen in de samenleving. 
 • Overhoop (JOP, Jong Protestant) biedt actief en creatief catechesemateriaal over de ‘basics’ van het christelijk geloof voor tieners. De methode bestaat uit korte, pakkende en actieve werkvormen. Hierbij ontmoeten de jongeren regelmatig andere generaties uit hun gemeente. 
 • Catechese methode Swing (JOP, Jong Protestant) wil dat de Bijbel voor tieners een levend en inspirerend boek wordt, dat met hen mee op weg gaat. De methode gaat uit van de leefwereld van jongeren van 11-13 jaar en stelt de Bijbel centraal. 
 • Super-Woman (Youth for Christ) is een meidenclubmethode gericht op meiden tussen de 12 en 18 jaar. De methode wil tienermeiden weerbaar maken en hen aan te moedigen hun talenten te ontwikkelen. 
 • Road 7 is een pakket met programma's die speciaal zijn geschreven voor clubs met migranten- en asielzoekerstieners door Stichting Gave. Het pakket richt zich op tieners van elf tot vijftien jaar en is bruikbaar voor zowel jongens- als meidenclubs. In de programma’s wordt rekening gehouden met geloof, cultuur, sociale omstandigheden en het reisverhaal van de ‘wereldtieners’.
 • Rock Solid en Solid Friends (Youth for Christ) zijn missionaire tienerclubmethodes. Rock Solid richt zich op tieners van 11 tot en met 13 jaar. Solid Friends is de grotere broer van Rock Solid en richt zich op tieners van 14 tot en met 15 jaar.
 • Vertel Het Maar is een stichting die materiaal voor de kindernevendienst ontwikkelt, maar per week is er ook materiaal te vinden voor tieners. 

Themamateriaal tieners:

 • Naast diverse club en catechese methoden heeft JOP, Jong Protestant een werkvormendatabase met meer dan 500 werkvormen voor tienerclubs rond diverse thema’s. 
 • Stronglife maakt wekelijks (YouTube) video’s die in gaan op geloofsvragen van tieners. Bij een aantal van hun video’s biedt Stronglife materiaal aan om in gesprek te gaan met jouw tienergroep. 
 • Huis van Belle heeft tienermeidenmateriaal ontwikkkeld voor twee avonden rond de thema's Real You en Real Joy

Materiaal bij events:

Vaak geven organisaties van landelijke jeugdevents in de maanden voor hun jeugdevent materiaal uit om met jouw groep te gebruiken. Kijk bij de diverse jeugdevents uit het MissieNederland-netwerk voor hun materialen. 

Daarnaast werken diverse organisaties uit het MissieNederland-netwerk samen aan het ontwikkelen van tienermateriaal bij de Week van Gebed. Bekijk hier het tienermateriaal van de Week van Gebed van het afgelopen jaar.

Ook zijn er organisaties die tienermateriaal hebben ontwikkeld waarin het bespreken van een thema samen komen met een eigen te organiseren event. 

 • Zo heeft Tear het programma Nacht zonder Dak, waarin je samen met je tienergroep geld inzamelt voor een straatkinderenproject door zelf een nacht in een doos te slapen.
 • Compassion heeft het programma Armoede Boeit, waarin je tieners voor een bepaalde periode aan elkaar vast geboeid worden.

Nog andere handige tips vanuit het netwerk:

 • MissieNederland deelnemer CGK Zwolle ontwikkelde het concept #Durfte. Een programma niet gericht op leeftijd, maar op interesses. Ook uitermate geschikt voor met tieners! 
 • Het NGK-jeugdwerk heeft ook een overzicht gemaakt met tienermaterialen. Handig en overzichtelijk op een rij in een Excel-bestand.
 • Via Youth for Christ kun je een digitaal boekje downloaden met 24 tips voor een sprankelend tienerclub

Is jouw organisatie deelnemer van MissieNederland en hebben jullie ook tienermateriaal die hier niet vermeld staat? Of ben je geen deelnemer maar wil je daar graag over in gesprek? Neem contact met ons op!