Zeven steengoede tips om als kerk aan te haken bij de Week van de Opvoeding

26 augustus 2022
  • Profielafbeelding van Martine Versteeg
    Door:
    Martine Versteeg

Sta je er weleens bij stil dat jouw kerk kinderen mede-opvoedt? Jij als kerkganger hebt invloed op de ontwikkeling van de kinderen en jongeren in en om jouw gemeenschap. Naast ouders - die uiteraard de grootste invloed hebben - dragen jij en jouw geloofsgemeenschap bij aan het leven van een kind. Want opvoeden doen ouders niet alleen. Opvoeden doen we samen! Dat is waar we in de Week van de Opvoeding, een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut bij stil staan.

Hier zeven steengoede ideeën om met jouw kerk mee te doen aan de Week van de Opvoeding:

Tip 1: Vier de Zondag van het Samen opvoeden

De zondag is en blijft voor veel geloofsgemeenschappen het centrale moment in een week waarin zichtbaar en tastbaar wordt dat we samen een gemeenschap vormen. Een uitgelezen kans om eens bij stil te staan bij de kracht van de opvoedgemeenschap die we als kerk zijn. Zet de hele dienst in het teken van de Week van de Opvoeding, door bijvoorbeeld het thema van de Week van de Opvoeding over te nemen. Dit thema, dat gekozen is door het Nederlands Jeugdinstituut is niet per se Bijbels of christelijk, maar vaak zijn er prachtige verbanden te leggen. Geef er aandacht aan in de gebeden of het kindermoment. Of collecteer voor een doel wat opvoeders ondersteunt. Je leest hier meer over de Zondag van het Samen opvoeden.

Tip 2: Organiseer zelf een activiteit tijdens de Week van de Opvoeding

In de Week van de Opvoeding organiseren veel instanties zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin ontmoetingen voor opvoeders. Vaak zijn er ook rond Week van de Opvoeding bij dit soort organisaties overzichten van diverse activiteiten. Het biedt een mooie kans om ook als kerk een event te organiseren en deze aan te melden bij plaatselijke initiatiefnemers. Denk bijvoorbeeld aan een activiteit voor ouders in je gemeente. Je kunt dan een specifiek thema uit de (geloofs)opvoeding, zoals schermgebruik of Bijbellezen, kiezen. Ook kun je overwegen om in je kerkgebouw juist een laagdrempelige ontmoeting te organiseren voor ouders uit de wijk. 

Tip 3: Laat je jongeren de mede-opvoeders uit de gemeente bedanken

Denk in de weken voorafgaand aan de Week van de Opvoeding tijdens een jeugdwerkactiviteit met de kinderen, tieners en jongeren uit de kerk na over wie in hun leven (naast hun ouders) voorbeelden zijn. Bijvoorbeeld hun grootouders, de buurman, een docent of een gemeentelid. Laat hen een attentie maken om hun (geloofs)voorbeelden te bedanken.

Tip 4: Laat ouders elkaar bemoedigen

Daag de ouders in jouw gemeente uit om in de Week van de Opvoeding andere ouders in de gemeente te bemoedigen in de opvoeding. Een mooi concreet idee is bijvoorbeeld dat ouders een boek doorgeven aan een ander gezin wat waardevol was voor hunzelf of de geloofsopvoeding. Welk kinderbijbelboekje waren de kinderen dol op en zou je nu door kunnen geven? Of welk boek heeft jouw geloof als ouder versterkt? Geef die door aan een andere ouder in de gemeente.

Tip 5: Verbind je met andere medeopvoeders in jouw omgeving

Niet alleen de kerk is een mede-opvoeder. In jouw wijk of dorp zijn er heel wat andere groepen en instanties die met hart voor jonge mensen zich inzetten voor de ontwikkeling van jonge mensen. Denk bijvoorbeeld aan de leraren van de basis- en middelbare scholen in de buurt, of de scouting, welzijnsjeugdwerk en wijkteam. Stuur hen in de Week van de Opvoeding een kaartje om hen te bedanken voor hun rol in de positieve ontwikkeling van de jongeren in de wijk/dorp. (Dit najaar komt het netwerk van MissieNederland met een handreiking voor samenwerking met andere jeugdwerkinstanties in jouw wijk, naar aanleiding van het onderzoeksrapport van Sociaal Werk Nederland).

Tip 6: Versterk via de ouders de relaties tussen jongeren en anderen in de gemeente

Benoem naar de ouders dat je als gemeenschap wil stimuleren dat ieder kind drie tot vijf volwassenen heeft waar hij of zij zich verbonden mee voelt. Voor een jongere zijn de warme relaties in de gemeenschap bepalend voor de mate waarin zij zich thuis en verbonden voelen in de gemeenschap. Moedig ouders uit jouw gemeente vervolgens aan om eens met hun kind/kinderen te bespreken welke volwassenen uit de gemeente zij beter zouden willen leren kennen? Laat ouders die relaties versterken. Bekijk ter inspiratie het verhaal van Kara Powell, die met haar dochter dit gesprek voerde.

 Tip 7: Gebruik een van de tools uit de MissieNederlnad-alliantie

Verschillende organisaties uit de alliantie van MissieNederland ontwikkelen voor de Week van de Opvoeding diverse materialen en events om aan te sluiten bij de Week van de Opvoeding. Bekijk het aanbod bij de KerkenToolkit van de Week van de Opvoeding 2023.

Thema: Samen opvoeden

Dit artikel hoort bij het thema 'Samen opvoeden'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

Komen gezinnen terug naar de kerk?

Twee jaar lang zijn veel gezinnen niet of slechts af en toe naar de kerk geweest. Een online dienst kijken tijdens de co…
Lees verder

De weerbarstigheid (gewoon) blootleggen

Elke avond om zeven uur is het in ons gezin vaste prik: samen kijken we naar het NOS Jeugdjournaal. Zo ook op 4 maart. I…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema