Drie tips voor een gesprek met jongeren over man-vrouwverhoudingen

‘Voor ons is het gewoon geen issue’

14 april 2022
  • Profielafbeelding van Corien Rietberg
    Door:
    Corien Rietberg

Alsof ze water zagen branden. Zo keken de jongeren op wie ik afstapte met mijn vraag over wat zij dachten over seksisme en stereotypen. Toen ik begon uit te leggen wat het betekent, vielen ze me in de rede: ‘We weten heus wel wat het betekent, maar voor ons is het gewoon geen issue.’

Voor jongeren die opgroeien in deze tijd is iedereen gelijkwaardig en verwachten ze van de maatschappij daar ruimte voor te bieden. Maar toen ik verder doorvroeg bleken er toch nog wel wat stereotypen de ronde te doen. Zo moet een jongen nog steeds een meisje vragen en niet andersom. Niet omdat een meisje het niet mag, maar ‘gewoon omdat het zo hoort’. Ook de uitspraak ‘echte mannen huilen niet’ wordt door veel jongeren herkend. Hoe ze hieraan komen? Volwassen zoals ouders hebben invloed en leren jongeren van jongs af aan een aantal vooroordelen en stereotypen.

Ik had dus een leuk gesprekje met jongeren, wil jij dat ook? Dan heb ik drie tips voor jou: 

  1. Net als bij alle andere gesprekken met jongeren is het belangrijk goed te luisteren en door te vragen. Er zit vaak meer onder de oppervlakte dan wij denken. Toen ik doorvroeg bleek dat jongens het lastig vinden dat ze altijd maar stoer moeten zijn en veel respect te hebben voor de jongens die hun emoties wel durven uiten.
  2. Gelijkwaardig betekent niet hetzelfde zijn. Jongeren zien heus wel dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen. Het is mooi om over die verschillen met ze in gesprek te gaan. Niet om deze te benadrukken, maar om samen na te denken hoe je elkaar kunt aanvullen. Dit kan ook door middel van een spel waarin jongens en meiden het tegen elkaar opnemen en op een luchtige manier in gesprek gaan over stereotypen. Want is het inderdaad zo dat jongens sterker zijn en meiden slimmer?
  3. Ga eens apart in gesprek met de jongens en de meiden. Beiden met een leider van het eigen geslacht. Hierdoor kunnen zij in een veilige setting spreken over onderwerpen als seksualiteit en identiteit.

Thema: Meer dan sekse

Dit artikel hoort bij het thema 'Meer dan sekse' van ons netwerk Gelijkwaardig leiderschap. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Over Corien Rietberg

Corien Rietberg is oprichter van Zorg voor Jongeren. Zorg voor Jongeren is gespecialiseerd in het toerusten en begeleiden van kerken op het gebied van jeugdpastoraat. De tienermethode Jeugdwerk met Lev bevat zowel programma’s voor een avond over stereotypen als voor gesprekken met jongens/meiden over seksualiteit en identiteit. Ontdek meer over de methode op www.zorgvoorjongeren.nl 

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

6 lessen voor de kerk vanuit het misbruik bij The Voice

De media raken er bijna niet over uitgepraat en elke dag zijn er nieuwe meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedr…
Lees verder

Ga op weg én vorm een liefdevolle eenheid

Als de kerk naar buiten gaat... Kennelijk is er een binnen- en een buitenkant van een kerk. En is er een verlangen om di…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder

Wat is MissieNederland?

Zien

wij zien

Wij zien een gebroken wereld die het leven in volheid mist.

Geloven

wij geloven

Wij geloven dat Jezus potentie geeft aan zijn kerk om leven te brengen in de wereld. 

Bieden

wij bieden

Wij bieden een verbindend platform dat betrokken kerkleden helpt om met hun lokale geloofsgemeenschap leven te brengen in de wereld.

Zijn

wij zijn

Wij zijn een alliantie die de kerk steeds weer een volgende stap aanreikt om haar potentieel te verwezenlijken.