Vier de wereldwijde missie met kerst

'Vrede op aarde'

2 december 2021
  • Profielafbeelding van Jiska Chin-A-Teh
    Door:
    Jiska Chin-A-Teh

'Vrede op aarde' zongen de engelen. Maar hoe bereikt het nieuws van Jezus’ komst de hele aarde? Gooi het deze (of volgende) kerst eens over een andere boeg en ontdek hoe kerst zou zijn voor de ‘minst bereikten’.

Natuurlijk: de situatie is over de hele wereld verschillend. Toen Europa nog niet gekerstend was, waren er ook al kerstbomen en lichtjes. En nu er sprake is van ontkerstening, zie je dat het kerstfeest vooral wordt teruggebracht op gezelligheid en lekker eten. Maar hoe is kerst voor onbereikte volken? Hoe zou het zijn als de engelen daar verschenen met de boodschap van vrede en welbehagen? Besteed ook tijdens kerst aandacht aan de wereldwijde missie. Wij mogen meedoen in het delen van de vrede op aarde. 

Vier dat het goede nieuws je heeft bereikt

Met kerst vieren we niet alleen dat Jezus is geboren, maar ook dat dat nieuws ons bereikt heeft. Dank God deze kerst in het bijzonder. Besef dat het niet vanzelfsprekend is dat we in Nederland kerst vieren. Het is niet vanzelfsprekend dat de kerstnachtdiensten volstromen met duizenden Nederlanders. (Dat ervaren we te midden van de coronacrisis zelf ook weer.)

Verdiep je in andere volken

We kennen de typisch Nederlandse manier van het vieren van kerst. We kennen de Amerikaanse variant vanuit de vele kerstfilms. Maar wordt er ook kerst gevierd in Centraal-Azië? Is er ook een kerstfeest in het voornamelijk hindoeïstische India? Ontdek samen met je jeugdclub hoe andere volken kerst beleven en presenteer dit tijdens een (online) dienst (bijvoorbeeld tijdens advent). Wordt er kerst gevierd? En zijn er al christenen die het kerstfeest vieren? [Wist je bijvoorbeeld dat christenen in Iran vasten van 1 december tot en met kerst door in die periode geen dierlijke producten te eten?] Zien jullie mogelijkheden om het verhaal van Jezus’ komst uit te leggen aan de hand van de kerstgebruiken die er over de hele wereld zijn? Zoek bijvoorbeeld op Wikipedia.

Wist je dat christenen in Iran vasten van 1 december tot en met kerst door in die periode geen dierlijke producten te eten?

Kerstgroet aan je zendingswerkers

Zijn er mensen uit jouw gemeente (of familieleden van gemeenteleden) uitgezonden naar weinig bereikte volken? Stuur hen een leuke kerstgroet. Gemeenteleden kunnen dit persoonlijk doen, maar wellicht is het ook mogelijk om als groep een foto of video te sturen. Afhankelijk van de communicatiemogelijkheden die (gesloten) landen wel of niet bieden, kun je kiezen voor fysieke post of bijvoorbeeld een online videoboodschap.

Thema: Minst bereikte volken

Dit artikel hoort bij het thema 'Minst bereikte volken' van ons netwerk No Choice. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema