Individualisme

Nieuwe generaties en de kerk

2 december 2021
  • Profielafbeelding van Hanneke van der Meer
    Door:
    Hanneke van der Meer

Onze tijd is een tijd van individualisme. De Babyboomers (geboren tussen 1950-1970) hebben individualisme steeds sterker zien worden. Voor de jongste generaties, Gen Z (geboren tussen 2000-2015) en Millennials (geboren tussen 1985-2000), is het de enige verhaallijn die ze kennen. Leren over generaties, betekent voor mij dat ik nieuwsgierig ben naar de kenmerkende en heersende verhalen in hun vormende jaren. Dit vormt wat normaal is in hun denken, de narratieve bril waarmee zij hun levenskeuzes maken. Individualisme is zo’n narratief: Jij bent je eigen noordpunt in je keuze-kompas.

Dat wat begon als een reis naar meer vrijheid, meer autonomie, wordt nu als kenmerk toegeschreven aan de jongste generaties: Zij krijgen labels als zelfzuchtig of narcistisch. “Individualisering is de ontwikkeling in de maatschappij waarbij het individu en zijn behoeften meer centraal komen te staan. Hierbij wordt een individu niet langer beschouwd als een lid van een groter geheel (zoals gezin of maatschappij), maar ligt het accent op die persoon als zelfstandig en zelfbepalend wezen.”  Zoveel van dat wat in de bovenstaande definitie wordt omschreven als ‘groter geheel’, bestaat nog nauwelijks. Gezinnen vallen uit elkaar. Religie is al langer niet meer een autoriteit en ook de politiek zie je nu autoriteit verliezen. Het zelfbepalende wezen is overgebleven. Dat is het normaal voor Generatie Z: Ik bepaal. Ik bepaal wat waarheid is. Ik bepaal wat goed en kwaad is. Ik bepaal mijn noordpunt.

Hoe verhoudt zich dat tot wie wij als kerk zijn? Waarschijnlijk voel je al met mij aan dat het verhaal van de kerk op spanning staat met het heersende narratief van het individualisme. In de kerk geloven we dat we deel zijn van een groter geheel. God zelf zegt in Genesis 2 vers 18 dat het niet goed is dat de mens alleen is. Ik zie deze tekst als een spiegel voor ons als kerk en maatschappij. Wij, het lichaam van Christus, zijn één geheel. Het grote contrast tussen deze twee verhaallijnen betekent dat we Gen Z én onszelf moeten leren wat het betekent om onderdeel te zijn van een groter verhaal. Niet een groter verhaal dat jou dient, maar een verhaal waarin God centraal staat. Wat betekent het om te weten dat je geschapen bent? Ontworpen en bedacht door een God die ons al ziet vanaf de moederschoot. Wij geloven in een God die voorafgaat aan de keuzes die wij hebben. Daar zit hoop in.

Voor een generatie die heeft geleerd om zijn eigen noord te zijn, is het een totale omslag om God als noordpunt te hebben. Het is compleet tegenovergesteld om al je keuzes aan Hem en de ander te relateren. Dat is een verandering van denken die uiteindelijk alleen de Heilige Geest teweeg kan brengen, maar het helpt ons wel om ons ervan bewust te zijn dat we daarin nieuwe lessen te leren hebben, voor het eerst of opnieuw.

Hanneke van der Meer is generatie-expert en werkt voor Navigators IMPACT.

Wellicht vind je dit ook interessant

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

Voor en na corona

Met zowel een pandemie als wereldwijde protesten tegen racisme is 2020 een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Beide …
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder