Praktische lessen voor jong en oud over financiën, omgaan met conflicten en meer in Rotterdam

In de praktijk

21 maart 2021
  • Profielafbeelding van Annemarie van den Berg
    Door:
    Annemarie van den Berg

Meryll Fransman is pastor bij Claypot Church International in Rotterdam. Deze kerk geeft op zondag, voordat de eredienst start, Life Classes. Hierin worden praktische lessen gegeven voor jong en oud over uiteenlopende thema’s, zoals financiën of omgaan met conflicten. ‘De kerk is er niet alleen voor het geestelijke deel.’ 

In een gesprek over integraal jeugdwerk met Martine Versteeg voor de INNOV8-podcast van MissieNederland, vertelt Meryll over de Life Classes. Voor Meryll is het niet meer dan logisch dat je in de kerk ook leert hoe je aan goede relaties werkt, of hoe je met je geld omgaat. ’God spreekt in de Bijbel niet voor niks over geheel je geest, geheel je ziel en geheel je lichaam. God wil betrokken zijn bij alle aspecten van je leven.’

Budgetcoach

De Life Classes zijn elke zondag en duren ongeveer 45 minuten. Afhankelijk van het thema worden er soms mensen vanuit de kerk erbij betrokken die expertise hebben over het onderwerp, zoals een GZ-psycholoog die vertelt over innerlijke conflicten en rolpatronen die in je jeugd kunnen ontstaan. Of een budgetcoach die vertelt hoe je verstandig met je geld om kunt gaan. ‘Dat is voor de jongeren in onze kerk die te maken hebben met studiefinanciering heel goed om te leren.’

Het gewone leven

Is het niet wat gek om vanuit zo’n praktische les met de kerkdienst te starten? ‘Juist niet’, zegt Meryll. ‘In de kerkdienst wil je mensen tot God brengen. Maar mensen hebben zes dagen achter de rug waarin ze van alles hebben meegemaakt, thuis of op hun werk. Hoe kan je hart open zijn voor God, als het nog zo vol zit met alles uit de afgelopen week? Juist door eerst stil te staan bij het gewone leven en de moeiten hiermee eerlijk met elkaar te bespreken, zijn mensen daarna ontvankelijk om Gods woord te ontvangen.’

Demonstratie

Het evangelie draait juist om het alledaagse leven, stelt Meryll. ’De Bijbel staat vol gelijkenissen. Dat zijn heel gewone, alledaagse voorbeelden die Jezus gebruikt om iets duidelijk te maken. Het Woord is de basis, maar dat Woord moet ook ‘body’ krijgen. Het evangelie is demonstratie. Het is actie.’ Juist door heel praktische lessen krijgt het evangelie vorm en wordt het toepasbaar voor je leven, aldus Meryll.

Verbinden, communiceren en uitdelen

De drie pijlers van de Life Classes zijn: connect, communicate en contribute. Meryll licht ze toe: ‘Via de Life Classes leggen we een verbinding (connect) tussen God en ons dagelijkse leven, aangezien God bij ieder onderdeel van ons leven betrokken wil zijn. De Life Classes zijn op zondagmorgen een voorbereiding om de eredienst in te gaan, met een hart dat geopend is, om God te aanbidden en het Woord te ontvangen (communicate). Je hart is open voor een ervaring met God, en niet alleen maar een ervaring met de kerk. Tot slot dagen de Life Classes je uit om door te geven (contribute) wat je zelf ontvangen hebt. Wanneer je vanuit de Life Class bijvoorbeeld tools krijgt aangereikt om angst te overwinnen of om met conflicten op het werk om te gaan, dan kun je deze tools met anderen delen.’

Het gesprek terugluisteren? Ga naar www.missienederland.nl/lifeclasses

 

Life Classes beschikbaar voor andere kerken?

Alexander Emoghene, senior pastor van Claypot Church International, is bezig met ontwikkelen van een handboek voor de Life Class, zodat deze ook beschikbaar komen voor andere kerken. Bovendien zal er ook een masterclass ontwikkeld worden, die in de loop van 2021 van start kan gaan. Meer informatie: www.claypotchurchint.com. Benieuwd naar de Life Classes? Elke zondag van 10.30-11.15 uur kun je via Facebook Live de Life Class volgen of op een later moment terugkijken: www.facebook.com/claypotchurch

Wellicht vind je dit ook interessant

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

'We hebben als kerken niet door hoe groot ons potentieel is voor de maatschappij'

In een groeiend aantal steden en dorpen in Nederland is een beweging zichtbaar van kerken en christelijke organisaties d…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema