Hoe houd je jongeren in het oog?

26 februari 2021
 • Profielafbeelding van Corien Rietberg
  Door:
  Corien Rietberg

Het jeugdwerk is online en je ziet elkaar ook niet op zondagmorgen, even een spontaan gesprekje in de wandelgangen is daardoor niet mogelijk. Toch is het van onschatbare waarde dat jongeren zich echt gezien weten. Dit vraagt in deze tijd extra inspanning van de hele kerk maar vooral van jeugdleiders. Maar hoe houd je hen in het oog?

Tips voor jeugdleiders om jongeren te zien:

 • Maak er een gewoonte van om één keer per week persoonlijk contact te hebben met jouw jongeren door bijvoorbeeld te bellen, een appje, mailtje of kaartje te sturen. Extra tip: dit is prima te doen als je de jongeren onder de verschillende jeugdleiders verdeelt.
 • Stel een gezellig pakketje samen met bijvoorbeeld een kaart en een reep chocola en breng die persoonlijk langs. Zo steek je de jongeren een hart onder de riem en heb je even een contactmoment bij de voordeur.
 • Organiseer online ontmoetingen bij voorkeur in het weekend als jongeren niet al de hele dag online les hebben gehad. Denk ook eens aan een online ‘hangplek’ na de online kerkdienst.
 • Neem contact op met de gemeente om te kijken wat er wel mogelijk is in jouw dorp of stad om het jeugdwerk, bijvoorbeeld buiten, nog vorm te geven.

Als je een jongere echt ‘ziet’ is de kans groot dat je het merkt als het even niet zo goed gaat. Investeer daarom in het persoonlijke contact met de jongeren.

Wil je weten hoe het écht met een jongere gaat?

 • Vraag expliciet hoe het met de jongere gaat en hoe hij of zij zich voelt.
 • Vraag door! De meeste jongeren zullen niet direct het achterste van hun tong laten zien. Vraag bijvoorbeeld wat ze lastig vinden of waar ze bang voor zijn.
 • Geef erkenning, juist door erkenning te geven voelen ze zich gezien en begrepen en opent het de deur voor een dieper gesprek en vertrouwen.
 • Download voor meer tips het gratis artikel ‘In gesprek met tieners’ via: www.zorgvoorjongeren.nl/ingesprekmettieners

Tips voor de kerk:

 • Boekenlegger-Zorgvoorjongeren.PNG

  Ruim tijdens de onlinediensten een ‘Hoe gaat het nu met’ moment in. Tijdens dit moment bespreek je elke week een andere leeftijdscategorie in de kerk en wordt er speciaal voor deze doelgroep gebeden. Bij het jeugdwerk vertel je wat er gebeurt in het jeugdwerk en wat de nood is onder jongeren.
 • Vraag hoe je als kerk jeugdleiders en gemeenteleden die zorgen voor de jongeren kunt ondersteunen.
 • Betrek jongeren bij de voorbereiding van de onlinediensten.
 • Vraag de ouderen in de gemeente voor een jongere te bidden. (Deel bijvoorbeeld een gebedskaart uit. Deze kun je hier downloaden.)

Corien Rietberg is oprichter van Zorg voor Jongeren. Zorg voor Jongeren is gespecialiseerd in het toerusten en begeleiden van kerken op het gebied van jeugdpastoraat.

Meer jeugdwerk in coronatijd

Ontdek ook ons overizcht over jeugdwerk in coronatijd.

Uit ideaz

Dit artikel verschijnt in de eerstvolgende uitgave van ideaz, een praktisch magazine over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Vraag hier een proefnummer aan.

Wellicht vind je dit ook interessant

Komen gezinnen terug naar de kerk?

Twee jaar lang zijn veel gezinnen niet of slechts af en toe naar de kerk geweest. Een online dienst kijken tijdens de co…
Lees verder

Bidden via Instagramverhalen tijdens de coronacrisis

Wat kan ik doen om mensen te helpen? Boodschappen doen? Oppassen op mijn buurkinderen omdat de scholen dicht zijn? Of...…
Lees verder

Het einde van kerkelijk jeugdwerk?!

Begin 2020 kwam het nieuwste boek van Andrew Root uit: The end of Youth Ministry. De titel was bedoeld om te prikkelen, …
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema