Mensen betrekken bij de gemeenschap

Kerkproeverij in coronatijd

20 mei 2020
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Je kijkt met verbazing naar de statistieken van je livestream: er kijken veel meer mensen dan normaalgesproken aanwezig zijn bij je dienst. Hoe betrek je deze mensen bij je gemeenschap? Hoe help je je leden om uitnodigend te zijn? En hoe doe je dat eigenlijk als je straks wel weer mag samenkomen, maar slechts met een beperkt aantal mensen?

Stap 1: Wees bewust van de aanwezigheid van gasten

Zoals bijna altijd is stap 1: bewustwording. Wanneer jij – en iedereen die meewerkt aan de online kerkdiensten – beseft dat er gasten meekijkt, zul je daar eerder rekening mee houden in hoe je communiceert. Je gaat er dan minder snel van uit dat iedereen wel weet hoe alles werkt. Licht steeds weer toe hoe jullie gemeenschap zijn in deze tijd en doe dit dus niet alleen maar in nieuwsbrieven. Er zijn nieuwe mensen die aanhaken bij de online viering en de dienst is dus dé manier om hen er ook echt bij te betrekken.

Stap 2: Maak een eenvoudig reactieformulier

Maar wie is nu eigenlijk die anonieme kijker? Willen zij contact met je? Is er iemand uit de gemeenschap die contact met hen kan opnemen als zij daar behoefte aan hebben?

De manier om daar achter te komen is het plaatsen van een formulier op je eigen website. Hiernaar kun je verwijzen tijdens de mededelingen of aan het einde van de online kerkdienst. Het kan helpen om daarvoor een gemakkelijke link aan te maken, zoals www.jouwgemeenschap.nl/reageren. Is de livestream direct via de eigen website te bekijken, overweeg dan om het formulier er direct onder te zetten.

Moedig de kijker aan om zijn of haar gegevens achter te laten via het formuliertje. Maak het formulier zo simpel mogelijk. Vraag bijvoorbeeld het volgende:

  • Wat is je naam?
  • Wat is je e-mailadres?
  • Wat is je telefoonnummer?
  • Stel je er prijs op als we contact met je opnemen om te horen wat je van deze viering vond?

Houd wel rekening met de privacywetgeving. Het is belangrijk om duidelijk te maken hoe je de gegevens gebruikt en bij het formulier een vinkje te plaatsen om akkoord te gaan met het gebruik van de gegevens.

Chatfunctie op YouTube

Gebruik je YouTube voor jouw online diensten? Zet dan de reactiefunctie aan. Vraag iemand uit je gemeenschap om de reacties voor je in de gaten te houden. Vraag door op reacties en nodig de ander uit om volgende keer weer mee te doen. Zijn er ook andere (online) activiteiten waar je deze persoon bij kan betrekken? Nodig hen ook hiervoor uit.

Stap 3: Neem contact op

Weten is één, maar contact is natuurlijk de volgende stap. Vraag iemand uit je gemeenschap om contact op te nemen met mensen die het formulier invullen. Luister naar hun verhalen. Wat maakte dat zij meekeken met de online dienst? Hoe hebben ze het ervaren? Hebben ze ergens specifiek behoefte aan? Staan ze ervoor open om uitgenodigd te worden wanneer de gemeenschap weer samen kan komen tijdens de kerkdiensten? Wees geïnteresseerd in het verhaal van de ander.

Denk bij iedere stap na: waarvoor kan ik de ander nu uitnodigen? Waar heeft hij of zij behoefte aan?

Stap 4: De volgende uitnodiging

Noteer goed wie aangeeft ervoor open te staan om uitgenodigd te worden als de samenkomsten weer offline gaan plaatsvinden. Zodra duidelijk is hoe alles straks gaat werken, kun je deze mensen opnieuw uitnodigen om te proeven aan de kerk.

Zijn mensen (nu al) geïnteresseerd in je gemeenschap? Overweeg eens om een (online) kennismakingsavond te houden of organiseer de online Alpha-cursus. Denk bij iedere stap na: waarvoor kan ik de ander nu uitnodigen? Waar heeft hij of zij behoefte aan?

Stap 5: Blijf rekening houden met gasten

Ook wanneer vieringen weer – op aangepaste wijze – offline kunnen plaatsvinden, kun je rekening blijven houden met de cultuur van uitnodiging. Maak je gebruik van een reserverings- en lotingssysteem voor het bezoeken van vieringen vanwege de restricties aan het aantal bezoekers? Voeg dan in het aanmeldformulier de optie tot het meenemen van een of meerdere gasten toe. Zo voorkom je dat ‘de gast’ wel wordt ingeloot en de ‘uitnodiger’ niet of andersom. Bovendien worden de leden van jouw gemeenschap dan steevast geprikkeld om na te denken over het uitnodigen en meenemen van een gast. Op die manier blijf je als gemeenschap toch gastvrij en uitnodigend, ondanks de beperkingen!

Thema: Cultuur van uitnodiging

Dit artikel hoort bij het thema 'Cultuur van uitnodiging'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe ga je als kerk om met coronaverdeeldheid?

Verdeeldheid door coronamaatregelen, ze gaat aan christenen niet voorbij. Toch is eenheid tussen christenen een diep ver…
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

Mensen uitnodigen bij de online dienst

Hoe nodig je de ander uit om een online kerkdienst bij te wonen? Volstaat het om een linkje te sturen naar je buren? Hoe…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema