Commitment als de vloer lava is

Millennials en de kerk

14 april 2020
  • Profielafbeelding van Hanneke van der Meer
    Door:
    Hanneke van der Meer

Over mijn generatie, de Millennials, is bekend; ons committeren is lastig. We hoppen in banen, relaties en kerken. Er is zoveel om te kiezen. Elke ja tegen één ding betekent een nee tegen 100 anderen (zo voelt het). Tegelijk ben je ook nog aan het ontdekken wie je bent en wat datgeen is waar jij je ja aan wil geven in een wereld die in snel tempo verandert en ontwikkelt. Het is alsof de vloer lava is en jij steeds op zoek bent naar een veilige plek om even te hangen.

Dit is de realiteit voor de Millennial die grofweg anderhalf keer in de maand naast je in de kerkbank zit. Hij is een zoeker en dromer. Iemand die wil bijdragen aan de vraagstukken van onze tijd, maar zoekt hoe dat daadwerkelijk te doen. Iemand die de oplossing eerst in en bij zichzelf zoekt, maar tegelijk heel graag bij een groter verhaal zou aansluiten.

Hoe vind en bind ik deze jonge zwevende generatie? Het is een vraag die zowel werkgevers als kerken stellen. Mijn vraag terug is; waar nodig je ze in uit en met welke reden? Luister eens letterlijk naar de woorden die je zegt en de uitnodiging die je doet. Vraag je ze om elke zondag in de kerk te komen, omdat we dat nu eenmaal zo doen? Nodig je ze uit om deel te worden van het lichaam van Christus door mee te draaien in een commissie, omdat we samen de kerk moeten draaien?

Deze dromende generatie wil impact maken en op zondag in de kerk zitten of op woensdagavond vergaderen met de huisvestingscommissie voelt soms als verloren tijd. Hoe raakt dit het echte leven van mensen? Je bindt de Millennial niet door gaten op te vullen in je rooster, maar wel door geloof te combineren met de praktische werkelijkheid van alledag en de grote vragen van onze tijd. Op die snijvlakken wordt het spannend. Daar gaat het geloof leven, daar verandert een individu. Daar weten wij misschien ook niet zo goed hoe verder te gaan. En dat niet weten en wel samen zoeken is voor veel Millennials aantrekkelijker dan een theoretische waarheid uit de Bijbel die het dagelijks leven niet beïnvloedt.

Het impactvol christen zijn hoeft niet altijd spannend en sensationeel te zijn, maar wel radicaal, zichtbaar en voelbaar. Dat kan radicaal zijn door een rustdag terug te brengen in een persoonlijk levensritme. Bijna alle aspecten van het leven van Millennial vragen een persoonlijke afweging. Ga ik wel of niet trouwen? Bij welke gemeente sluit ik mij aan? Willen we wel of geen kinderen? Welke baan past bij mij? Waar willen we wonen? Kan ik wel een huis kopen? Dat zijn dan alleen nog de individuele keuzes, niet eens de collectieve vragen waar we voor staan als geheel. De lange termijn is vaag in hun constant veranderende leven, dus hoe heerlijk zou het zijn om gezamenlijk gekozen levensregels te hebben? Dan is de vloer nog steeds lava, maar heb je met elkaar een route daardoor heen gevonden. Is er nog steeds veel onzekerheid, maar ben je onderdeel van een groep die daar gezamenlijk doorheen navigeert. Dan ben je niet lid van een organisatie, want daar binden ze zich niet aan, maar wel onderdeel van een grote familie die middenin de chaos zoekt en wandelt.

Hanneke van der Meer is generatie-expert en werkt voor Navigators IMPACT.

Wellicht vind je dit ook interessant

Digital natives en de kerk

Een andere naam voor GenZers (geboren tussen 1995 en 2010) is digital natives. Zij zijn de generatie die niet beter weet…
Lees verder

Leven in gemeenschap

Het woord zingt de laatste jaren overal rond: community. Ik doe daar zelf ook aan mee. Ik geloof in gemeenschap, in het …
Lees verder

Individualisme

Onze tijd is een tijd van individualisme. De Babyboomers (geboren tussen 1950-1970) hebben individualisme steeds sterker…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema