Migranten coachen bij het starten van een onderneming

Business as mission

19 september 2019
  • Profielafbeelding van Gea Gort
    Door:
    Gea Gort

“Veel migranten zijn ondernemend. In Duitsland hebben migranten 1,3 miljoen banen gecreëerd, door de bedrijven die zij gestart zijn. Hier liggen kansen voor de samenleving, en als christenen betrokken raken, liggen hier kansen om Gods koninkrijk te bouwen.” Aan het woord is de Zweed Hakan Sandberg van Itzinya, die een business startup programma ontwikkelde.

Hakan begon in Servië met Itzinya, omdat hij de enorme jeugdwerkloosheid zag in ontwikkelingslanden. Hij heeft zelf ervaring met het opstarten van verschillende bedrijven in het Midden-Oosten, en vulde zijn kennis aan vanuit gerenommeerde bronnen en vereenvoudigde het taalgebruik. “Ik moet het zelf kunnen snappen,” glimlacht Hakan. Itzinya werkt internationaal, en heeft het materiaal beschikbaar in het Arabisch. 

Zweedse vluchtelingen

In Zweden heeft Hakan een aantal jaren met financiële ondersteuning van de overheid gewerkt met vluchtelingen, omdat Itzinya’s aanpak aan bleek te sluiten bij deze doelgroep. Hakan benadrukt dat het moeilijk is voor mensen uit landen als Syrië om in het westen een bedrijf te starten: “In die landen begin je een handeltje aan de kant van de weg. Hier krijgen ze te maken met een ingewikkelde en verzadigde markt, terwijl ze de weg niet kennen.”

Mensgericht

Het start-up programma van Itzinya is gebaseerd op de LEAN Startup aanpak; in plaats van te focussen op businessplannen en -doelen vanachter een bureau, draait het om het vragen stellen aan de potentiele klant. Dus om het onderzoeken, bijstellen en aanscherpen van het product of dienst, zodat het werkelijk waarde toevoegt. Daarnaast gaat het programma om het opbouwen van de ondernemer. “Onze aanpak is mensgericht,” vertelt Hakan. “We willen de creativiteit en kracht van de potentiele ondernemer aanspreken. Dat zit ook in de naam verborgen: Itzinya is slang voor: It is in you. We willen de entrepreneur opbouwen, want hij of zij bouwt immers het bedrijf. In de eerste plaats richten we ons op een goed fundament.”

Coaching

Bij deze aanpak hebben coaches een centrale en cruciale rol. Dat is de kern van hun aanpak. “Bij het coachen van migranten is veel geduld nodig, maar in Zweden vonden de coaches het geweldig om de migranten te begeleiden,” vertelt Hakan. “Ze konden iets tastbaars voor hen betekenen. Je wordt zoveel meer dan een business-coach voor de migrant,” is ook zijn eigen ervaring. “Ik kreeg heel vertrouwelijke dingen te horen, die ze niet eerder met anderen hadden gedeeld.”

In Nederland

Om betrokken te raken bij Itzinya is business ervaring en kennis een pré, maar niet absoluut noodzakelijk. Hakan: “In een team met meerdere facilitators en coaches, is ook ruimte voor mensen zonder business achtergrond. Daarnaast moet je onderzoeken hoe migranten business startups aan kunnen sluiten bij bestaande zakelijke netwerken. Je kunt denken aan een Idzinya initiatief binnen een bestaande business incubatie. In Zweden organiseerden we bijvoorbeeld ontbijten met IT-bedrijven. Dat bleek ook vruchtbaar.”

Gemeenschap en verbondenheid

“Coaching, product onderzoek, zakelijk inzicht en het aansluiten bij bestaande business netwerken zijn belangrijke elementen om migranten te ondersteunen bij het opstarten van een business,” vervolgt Hakan, “maar we moeten iets anders niet onderschatten: de behoefte onder migranten aan verbondenheid met een gemeenschap. Als geen ander kunnen christelijke gemeenschappen daarin voorzien in onze westerse individuele samenleving. Coaches kunnen daarin ook een brugfunctie vervullen naar hun netwerken en gemeenschappen.”

Neutraal

Itzinya is gebaseerd op christelijke waarden, maar op hun site en in het lesmateriaal gebruiken ze neutrale woorden. Dat is een bewuste keuze van Hakan. “Ik werkte in het Midden-Oosten en zag dat anderen onder de mom van professie of bedrijf met iets anders bezig waren. Ik had daar vragen bij. Door het helpen opzetten van integere bedrijven, voegen we werkelijke waarde toe aan de samenleving en laten daardoor iets tastbaars zien wat mensen begrijpen en gaan verwelkomen.” Het getuigen over God – door leven, daden en woorden – laat Hakan over aan de coaches en facilitators die hiermee gevoelig omgaan in de plaatselijke context.

Wellicht vind je dit ook interessant

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Hoe ga je als kerk om met coronaverdeeldheid?

Verdeeldheid door coronamaatregelen, ze gaat aan christenen niet voorbij. Toch is eenheid tussen christenen een diep ver…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema