10 vuistregels voor de missionaire werker

1 augustus 2019
  • Profielafbeelding van MemberCare Nederland
    Door:
    MemberCare Nederland

Missionair werk in het buitenland is vaak uitdagend en soms zwaar. Wat kun je als missionaire werker zélf doen om in balans te blijven? Member Care Nederland geeft 10 tips voor het effectief en evenwichtig functioneren van de uitgezonden werker.

1) Je weet je geroepen. Je hebt een sterke visie, maar je staat ook open voor de mening van anderen.

2) Je hebt voldoende middelen voor geestelijke groei en je blijft daaraan werken.

3) a. Tijd en aandacht voor je partner en je kinderen zijn topprioriteiten. b. Je beseft dat single-zijn een gave én een opgave is. Je investeert in vriendschappen.

4) Je kent je sterke kanten en je valkuilen en je leert steeds beter hoe je met beide om moet gaan.

5) Je bent een teamspeler. Je leeft zelf van vergeving en je kunt anderen vergeven.

6) Je hebt een ondersteunend netwerk. Je communiceert regelmatig en open met je ondersteuners (gemeente) in Nederland. Je hebt afspraken gemaakt bij wie je verantwoording aflegt en voor wie en wat je verantwoordelijk bent.

7) Je denkt regelmatig na over jezelf en over je functioneren, alleen en met de hulp van een ander.

8) Je hebt iemand bij wie je onbekommerd je hart kunt uitstorten.

9) Je neemt regelmatig tijd voor ontspanning, vakantie en verlof. Het leven bestaat uit meer dan werk.

10) Je verwacht geen gespreid bedje als je terugkomt in Nederland. Je beseft dat remigreren vaak moeilijker is dan emigreren.

- MemberCare Nederland 

---
In het boek Uitgezonden (geschreven door Corry Nap - van Dalen) worden deze vuistregels besproken en aangevuld met een theoretische onderbouwing, ervaringsverhalen en praktische toepassingen. Het is een lees- en werkboek waarmee uitgezonden werkers op het veld zelf aan de slag kunnen. Aan uitzendende organisaties, membercarewerkers en het thuisfront biedt het concrete hulpmiddelen voor de begeleiding van hun werkers.

Wellicht vind je dit ook interessant

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Een reactie op 'Het verdriet van de zending'

Onlangs verscheen in de serie 'Zendingserfgoedreeks' het boek Het verdriet van de zending van Freek Bakker. Hij geeft ee…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema