Je buurt uitnodigen voor een kerkdienst tijdens Burendag

Laat je buurt proeven aan de kerk tijdens Kerkproeverij

28 juni 2019
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

Het concept van een Kerkproeverij is heel eenvoudig: jij en de leden van jouw geloofsgemeenschap worden uitgedaagd om een ander uit te nodigen eens te proeven aan een kerkdienst. Het vereist weinig organisatie, maar wel een bewustzijn dat we soms nog wel wat mogen groeien met uitnodigen. Wanneer je een Kerkproeverij organiseert in hetzelfde weekend als wanneer er een Burendag is (eind september), is dát misschien wel een mooie kans om te oefenen.

Misschien doet jouw buurt ook wel mee met de Burendag. Voor jouzelf is dat een kans om in gesprek te gaan met buren en te vragen naar hun overige weekendplannen. Je kunt gemakkelijk delen dat je van plan bent om de wekelijkse kerkdienst te bezoeken en vragen of ze het interessant vinden om eens mee te gaan. Het is natuurlijk mooi als je ook anderen uit je gemeente op deze kans wijst. Het is daarbij natuurlijk niet de bedoeling om te pas en te onpas de Burendag met jouw agenda te beïnvloeden. De ontmoeting staat centraal. Het mooiste is als je met een biddend hart aftast: wie van mijn buurtgenoten kan/mag ik uitnodigen?

Als je er meer van wilt maken

Je kunt als geloofsgemeenschap natuurlijk ook zelf activiteiten op Burendag organiseren. Misschien maak je er wel een echte ‘proeverij’ van. Deze activiteiten kun je ook toevoegen op de website van Burendag zelf. Voor workshops en eventuele andere activiteiten stelt het Oranjefonds geld beschikbaar. Kijk voor de voorwaarden op www.burendag.nl

Thema: Cultuur van uitnodiging

Dit artikel hoort bij het thema 'Cultuur van uitnodiging'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

'We hebben als kerken niet door hoe groot ons potentieel is voor de maatschappij'

In een groeiend aantal steden en dorpen in Nederland is een beweging zichtbaar van kerken en christelijke organisaties d…
Lees verder

Luisteren als missie

Als je uit wilt reiken naar de mensen om je heen, is luisteren daar een groot onderdeel van. Je zou misschien zelfs kunn…
Lees verder

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema