Jongeren: goed nieuws voor het klimaat?

Alicia Elzinga reageert op Ruth Valerio

25 juni 2019
  • Profielafbeelding van Alicia Elzinga
    Door:
    Alicia Elzinga

Zijn jongeren goed nieuws voor het klimaat? Daarover sprak milieuactivist Ruth Valerio in mei 2019 op de INNOV8-conferentie 'ME & YOUth'. Hoe reageert studente Alicia Elzinga (22) op haar bijdrage? We vroegen haar om een reactie te schrijven:

Valerio bespreekt dat als we bidden voor de wereld, we vaak focussen op de mensen, en noemt dat simplistisch. Dat vind ik niet. Klimaat en mensen zijn zo sterk met elkaar verbonden dat je ze niet los van elkaar kunt zien. Als wij als christenen niet voor onze naaste zorgen, kunnen we niet verwachten dat zij wél voor het klimaat zorgen. Wie denkt er aan het klimaat als je geen eten of onderdak hebt? Als we gezamenlijk het probleem klimaatverandering aan willen pakken, moeten we zorgen voor onze medemens.

Valerio noemt drie praktische punten om aan de slag te gaan met klimaat in het jeugdwerk: maak de connectie met het christelijk geloof; luister naar en moedig de jongeren aan; leef het uit.

Het geloof is in het jeugdwerk de basis voor het zorgdragen voor de wereld, maar daar moet het niet stoppen. Ik wil alle jeugdwerkers op het hart drukken het concreet en praktisch te maken. Nodig sprekers uit die met hun levensstijl een voorbeeld zijn. Dit kunnen kerkleden zijn die met kleine dingen de wereld proberen te veranderen, maar ook sprekers van buiten de kerk: het is belangrijk te beseffen dat niet-christenen goede dingen voor de wereld doen zonder dit als verantwoordelijkheid vanuit hun geloof te zien. Het is essentieel om ook hun standpunten te begrijpen en van hen te leren. Je kunt samen stilstaan bij #earthovershootday[1], het jaarlijkse moment waarop de mensheid al de bronnen die in een jaar hernieuwd kunnen worden opgebruikt heeft (dit jaar: 29 juli). Organiseer een kledingruil, zodat jongeren in aanraking komen met tweedehands consumeren, of ga samen de uitdaging aan om een week geen plastic te kopen of korter te douchen.  Maak het leuk, doe het samen en reflecteer: wat kunnen we hiervan meenemen in ons dagelijks leven?

Inderdaad moeten wij als jongerenwerkers een duurzaam leven voorleven. Hierin blijft het belangrijk aan te geven hoeveel je soms tekortschiet. Het is lastig volledig klimaatneutraal te leven, maar het is motiverend voor jongeren om jouw pogingen te zien. Praat openlijk over je consumptiepatroon of welke bewuste keuzes je maakt om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Jongeren weten heel goed dat het slecht gaat met de wereld, maar net als bij volwassenen interesseert dat de een meer dan de ander. Ik denk dat we deze mensen niet moeten pushen hart te krijgen voor het klimaat, hoe erg we ook vinden dat dit intrinsiek is aan het christelijk geloof. Als je als jongerenwerker uitleeft waar je in gelooft, zal dit uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Zo loop je straks zelfs diegene waarvan je het nooit had verwacht tegen het lijf in de kringloopwinkel of bij een klimaatmars.

[1] Voor meer informatie: https://www.overshootday.org/

Wellicht vind je dit ook interessant

Weg met de smartphone?

Angst voor de smartphone en het verwoestende effect ervan op jongeren verlamt en brengt niet verder, zien Saskia de Graa…
Lees verder

De vijf ingrediënten van missie

Wat is de missie van de kerk? Wat houdt dat in? Je verlangt mee te doen aan Gods missie, maar hoe doe je dat? Vanuit dez…
Lees verder

‘Niet belerend, maar bemoedigend’

 ‘Een tijd terug hadden we het voornemen om ieder jaar iets te doen om duurzamer te leven. Ik houd ontzettend…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema