Handvatten en tips bij de Jeugdtrends 2019

Jeugdtrends 2019

17 januari 2019
 • Profielafbeelding van Martine Versteeg
  Door:
  Martine Versteeg

Naar aanleiding van de presentatie van de Jeugdtrends op 17 januari en verdere gesprekken met jeugdleiders verzamelden we tips voor kerken rond de Jeugdtrends 2019. Heb je de trends nog niet gelezen of weet je niet wat het is? Kijk dan eerst hier.

Heb jij nog een tip die je wilt delen? Laat het ons weten!

Trend 1 Uniek en divers

 • Spreek jongeren niet aan als groep. Laat dus niet ‘de jongeren’ een dienst voorbereiden, maar kijk naar die ene individu. Waar is hij of zij goed in? Hoe zou dat zich verder kunnen ontwikkelen in de gemeente? Geef een jongeren op die manier een unieke plek in het geheel van de gemeente, en geef hen daarbij verantwoordelijkheid.

Trend 2: Ongrijpbare groepen:

 • Deel jongeren niet (altijd) op in leeftijd maar kijk eens naar unieke interesses. Kun je die verbinden aan anderen in de gemeente?

Trend 3: Doeners

 • Denk na over hoe je geloof handen en voeten kunt geven in jouw gemeente. Hebben jongeren de mogelijkheid Jezus’ goede nieuws te ervaren en te delen? Pak met elkaar een project op. Doe iets betekenisvol, dichtbij of ver weg. Onder de deelnemers van MissieNederland zijn er je daar genoeg mogelijkheden. Doe bijvoorbeeld een bouwproject in het buitenland via World Servants. Of doe met jouw tienergroep mee met een Teens in Mission-event van Operatie Mobilisatie in binnen- of buitenland. Of organiseer een Nacht Zonder Dak van Tear en ervaar samen wat het betekent om volgeling van Jezus te zijn.
 • Denk na over vormen in je viering waarin jongeren hun zintuigen moeten gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld creatieve vormen van gebed. Kijk bijvoorbeeld bij 24/7 Prayer, onderdeel van Navigators. Zij hebben prachtige voorbeelden van creatief gebed.
 • Laat bewust gemeenteleden hun ervaringen met geloof, zowel de worstelingen als de vreugdevolle momenten delen.

Trend 4: Verhalen van hoop

 • Word weer enthousiast van het mooiste verhaal van hoop; die van het evangelie van Jezus. Hoe is het verhaal van Jezus hoopvol voor jou en voor jongeren? Kauw op die vraag en probeer je eigen doorleefde woorden aan te geven.
 • Jongeren zijn wellicht meer dan anders gericht op influencers. Mensen die hun leven delen via sociaal media en daar doorheen een verhaal van hoop delen. In hoeverre ben jij een ‘offline influencer’? Als volgeling van Jezus heb jij een bijzonder leven en mag je dat bijzondere verhaal van hoop ook delen. Wees bewust dat jongeren dan naar alles kijken wat jij doet. Ben je in jouw verhaal van hoop consistent?  
 • Heb jij in jouw gemeente een jongere die door andere jongeren gezien wordt als influencer? Ondersteun hen. Trek met ze op. Maak hen bewust van hun eigen verhaal van hoop en verbind dat verhaal met die van Jezus. Bescherm hen ook in de harde wereld van influencer zijn.

Trend 5: Gamification

 • Praat met jongeren over de moeiten die zij ervaren. Deel ook verhalen van worstelingen en moeite jezelf. Geloven betekent niet een leven zonder tegenslagen. Jongeren mogen best weten dat je ook wel eens een periode wat minder blij mag zijn.
 • Realiseer je dat gamers ook bijzondere kwaliteiten ontwikkelen. “Iedereen kan wel gamen, maar jongeren die hierin ver komen, blijken bijzondere kwaliteiten te hebben zoals strategisch denken.”, aldus Wietske Noordzij, jeugdwerktrainer. Denk er een over na hoe je deze jongeren juist met hun bijzondere gaven kunt betrekken bij de gemeente.
 • Vergeet ook niet de voordelen van games. Spelelementen kunnen jouw jeugdwerk of gemeente ontmoeting een leuke dynamiek geven en groepsbindend werken. Denk aan een Bijbelse escaperoom. Met korte opdrachten moeten zij uit een ruimte zien te ontsnappen. Leuk voor je tienerclub, maar ook om te doen met verschillende generaties samen. Of doe bij voorbeeld mee met Sirkelslag van JOP, Jong Protestant, een deelnemer van MissieNederland. Hierin gaan honderden tienerclubs met elkaar de strijd aan, door in korte tijd opdrachten uit te voeren.
 • Ken je jongeren die wel graag wat bewuster om willen gaan met hun onlinegedrag? Kijk dan eens naar de App van MissieNederland-deelnemer Yona. Hierin worden jongeren uitgedaagd om zicht te krijgen op hun onlinegedrag en helpt hij hen om doelen hierin te stellen.

Trend 6: Digitale identiteit beschermen

 • Denk na over hoe je om gaat met de identiteit van je jongeren. Plaats niet zomaar foto’s van jongeren op websites zonder hun toestemming.
 • Realiseer je dat jongeren vaak nog beter weten hoe zij hun digitale identiteit kunnen beschermen. Wellicht kun je een jongere eens vragen daar een workshop over te geven aan volwassenen in de gemeente.

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema