Waarheid, fouten en genadevolle mentoren

Millennials en de kerk

1 juli 2018
  • Profielafbeelding van Hanneke van der Meer
    Door:
    Hanneke van der Meer

‘Dus je hebt het idee dat God je vraagt om zoveel te werken?’

Het was zaterdag. Na een lange week werken genoot ik van een welverdiend drankje op het terras. Ik vertelde enthousiast over de hoeveelheid werk die ik afgelopen week had verzet, met een mengeling van trots en van vermoeidheid. Opeens was daar die vraag. Zomaar uit het niets. Mijn eerste reactie was ‘ja!’ Een beetje om ervan af te zijn. Een beetje omdat ik niet wil twijfelen aan de leiding die ik toch echt heb ervaren… Of toch niet? In mijn hoofd gaan de radertjes draaien. Deze vraag kwam goed binnen. Terwijl ik naar huis liep in de middagzon, stelde ik God opnieuw de vraag: ‘Wat is de waarheid over deze situatie? Wat is de keuze vooruit?’

Ik heb het nodig dat mensen mij de waarheid zeggen. Tegelijk houd ik er niet zo van als mensen het doen, want soms wil ik het (nog) niet weten. Het vraagt genade om met de waarheid om te kunnen gaan. Juist die genade zie ik zo weinig bij de millennials om mij heen. We werken keihard door. We accepteren fouten niet als onderdeel van het proces. We bereiken een volwassen leeftijd in een wereld die schijnbaar maakbaar is. Onze generatie lijkt een plaatje naar elkaar hoog te houden waarin je het in je eerste run direct goed moet doen.

Maar laten jij en ik hier in ieder geval even eerlijk zijn: fouten, vallen, stommiteiten, falen, struikelen, onwetendheid, het hoort allemaal bij leven en ontwikkelen. God maakt zichzelf juist in momenten van zwakte aan ons en aan anderen bekend. Het niet weten houdt me nederig en maakt me afhankelijk van God. Waarheid en genade nodigen mij uit om naar Hem toe te gaan.

We hebben mensen om ons heen nodig, die ons de waarheid zeggen. Niet vanuit een ‘ik weet het beter’, maar vanuit een nederige ervaring. Niet met een vingertje, maar waarheid in genade en liefde. Mensen die vanuit levenservaring kunnen zeggen dat na het falen, een nieuwe mogelijkheid komt. Die weten wat het is om niet op eigen inzicht te vertrouwen, maar op God.

Wie neemt die rol op zich?

Hanneke van der Meer is generatie-expert en werkt voor Navigators IMPACT.

Wellicht vind je dit ook interessant

Voor en na corona

Met zowel een pandemie als wereldwijde protesten tegen racisme is 2020 een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Beide …
Lees verder

Digital natives en de kerk

Een andere naam voor GenZers (geboren tussen 1995 en 2010) is digital natives. Zij zijn de generatie die niet beter weet…
Lees verder

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema