Een betrokken thuisfront

6 november 2017
  • Profielafbeelding van Margriet Muurling
    Door:
    Margriet Muurling

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van de uitzendende kerk, mensen van betrokken organisaties en stichtingen, maar ook onbekenden mensen die met name geïnteresseerd zijn in de passie van de desbetreffende zendeling in een specifiek land. Al deze groepen hebben zo hun eigen directe of indirecte betrokkenheid met de zendeling.

Vaak worden deze groepen met elkaar verbonden door een thuisfrontteam, ook wel ‘spin in het web’ genoemd. Een thuisfrontteam heeft een belangrijke brugfunctie tussen het thuisfront in Nederland en een zendeling in het buitenland. Dit team speelt een grote rol om de betrokkenheid van het thuisfront met de zendeling en andersom te ondersteunen. Die betrokkenheid kan vorm krijgen door middel van diverse soorten ondersteuningen, zoals gebed, financiën, pastoraat, sociale contacten, aandacht voor de kinderen in het gezin van een zendeling, geven van presentaties, maar ook het stimuleren van interactie tussen het thuisfront en de zendeling door bijvoorbeeld het organiseren van uitwisselingsprojecten met de kerk of het bevorderen van zendingsvisie binnen de kerk.

Belangrijk hierbij is wel dat een thuisfrontteam regelmatig bij elkaar komt om het contact met de zendeling en het thuisfront levendig te houden. Heel waardevol is, blijkt uit ervaring, om voor en na een vergadering skypecontact te hebben met een zendeling. Voor die tijd om informatie, gebedspunten en agendapunten te delen, en na die tijd om verslag te doen van een vergadering. Verder kun je de betrokkenheid ook vergroten door een netwerk van mensen uit het thuisfront om het team heen te bouwen, mensen die af en toe iets willen doen in de ondersteuning van de zendeling.

Paulus geeft in Handeling 14 vers 27 een mooi voorbeeld om het thuisfront betrokken te houden bij zijn zendingsreizen. Hij deed verslag van wat voor grote dingen God met hen gedaan had. Dit is een goed voorbeeld voor elke zendeling om te volgen, verslag doen (denk aan sociale media, vlogs, blogs, nieuwsbrieven en presentaties) en vertellen op welke manier God door zijn leven heen werkt.

Margriet Muurling
Margriet Muurling werkte als zendeling in Cambodja en Albanië. In 2009 heeft zij InToMission opgericht.

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe blijft het thuisfront betrokken bij missionair werkers?

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van…
Lees verder

Live op YouTube met je zendingswerker

Je krijgt een melding op je smartphone: het zendingsgezin uit je gemeente is live op Instagram. Mooi! Je bent benieuwd n…
Lees verder

‘De bikkels blijven bidden’ Maar hoe zit het met de rest?

Bidden voor zendingswerkers is een zaak van volharding. Het begin is boeiend, met foto’s en skypecontact. We kenne…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema