‘De bikkels blijven bidden’ Maar hoe zit het met de rest?

2 november 2017
  • Door:
    Claertje Frieke

Bidden voor zendingswerkers is een zaak van volharding. Het begin is boeiend, met foto’s en skypecontact. We kennen de zendingswerkers nog goed. Het vertrek ligt nog vers in het geheugen. Zij kennen onze belevingswereld. Daardoor sluiten hun verbaasde woorden over het zendingsveld perfect aan bij ons outsidersperspectief.

Minder nieuws

Na verloop van tijd komt er minder nieuws. Het nieuws is ook niet zo spannend. Sommige gebedspunten komen steeds weer terug, bijvoorbeeld de watersituatie, zonder uitleg waarom dat nu zo urgent is. De zendingswerker is helemaal ingewijd in de exotische wereld waarin ze daar leven. Opheldering komt alleen als antwoord op gerichte vragen (Oh, ze hebben daar geen stromend water!). Toch blijven de bikkels bidden.

Ondertussen voelen veel gemeenteleden zich steeds meer buitenstaander. En dat wordt nog versterkt door de bidstonden, waar bikkels routineus door de nieuwsbrieven heen bidden. De enthousiaste nieuwkomer hoort het eens aan. Deze bikkels zijn niet alleen goed op de hoogte, ze zijn ook doorkneed in de taal van het gebed. Ze spreken met God en dat doen ze op een vloeiende manier. De nieuwkomer voelt zich al gauw teveel, want wat valt hier nog aan toe te voegen? Toch verlangen veel gemeenteleden naar meeleven met wat God doet in de wereld. Dat is positief. Kerkgroei geeft meer energie dan het journaal. “Bij die laatste overwinning van Jezus’ koninkrijk had ik willen meebidden, maar ik hoorde het pas achteraf”, denkt men heimelijk. Het is nooit te laat om te beginnen, en elk gebed is waardevol.

Potentiële bidders bedienen

Ruim baan dus voor al die individuen en groepen die mee willen bidden voor de zendingswerker. Thuisfrontteams, blijf niet steken in de bestaande situatie. Aan jullie de schone taak om potentiële bidders te bedienen door de volgende acties en tips te overwegen:

  1. Welke groepen mensen zouden kunnen meebidden? Vraag eens rond of ze dat willen en vraag hoe je hen kan helpen tijdens hun ontmoetingen. Wat hebben ze nodig?
  2. Zoek met de achterban naar meer huis-, tuin-, en keukenmomenten voor de voorbede. Maak een geheugensteun voor bij het stoplicht, maar ook voor bij het gezinsgebed.
  3. Vraag handige mensen om pakkende informatie uit het dagelijks leven van beeldmateriaal te voorzien over de mensen daar. Denk aan een landenpresentatie op de gemeentedag door tieners. Vraag jongeren om zendingsteamleden te volgen en fotoverslagen te maken.
  4. Durf Bijbelbidden en andere vormen van gebed te introduceren, zodat elk kringlid kan meebidden.

Thema: Het thuisfront betrekken

Dit artikel hoort bij het thema 'Het thuisfront betrekken'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz 4 van 2017, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld. Wil je dit exemplaar helemaal lezen? Bestel 'm dan via de webshop. 

Wellicht vind je dit ook interessant

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Hoe blijft het thuisfront betrokken bij missionair werkers?

Het thuisfront van een zendeling bestaat uit diverse groepen zoals familie, vrienden, bekenden, buren, gemeenteleden van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema