'Maar liefst 18 kerken doen mee'

In de praktijk

4 september 2017
  • Profielafbeelding van Week van gebed voor eenheid
    Door:
    Week van gebed voor eenheid

Je zou hem een ambassadeur van de Week van gebed voor eenheid kunnen noemen: Ton Nap, voorganger van de ABC Kerk in Delft. Ieder jaar staat standaard de gebedsweek volledig gereserveerd in zijn agenda. 'Als er toch een vergadering is ingepland, zeg ik: "Ik kom na half 9, want ik wil eerst naar de gebedsbijeenkomst."'

'Iedere dag is er een bijeenkomst in een andere wijk van Delft. De twee a drie gemeenten in die wijk, verzorgen samen vervolgens deze bijeenkomst. Dat maakt dat elke avond anders is, niet alleen qua locatie, maar ook qua vorm. In totaal zijn er achttien kerken/wijkgemeenten, betrokken. Op zaterdagavond is er een Engelstalige viering. De week wordt afgesloten met een gezamenlijke vesper.'

Verschillende kleuren

'Zelf ben ik betrokken bij de invulling van de viering op dinsdagavond. Daarbij werkt onze evangelische ABC-gemeente samen met de rooms-katholieke parochie en de protestantse wijkgemeente. We werken prettig samen. Het is boeiend om de verschillende kleuren en achtergronden te zien. Als ik aankom met een opwekkingslied dat past bij het thema, kan ik de reactie krijgen: dat heb ik nog nooit gehoord. Maar daarmee wordt het lied niet afgedaan. De openheid om kennis te maken met andere vormen, inhoud en liedkeuzes is breed aanwezig.'

"Tot volgend jaar!"

'Meestal zeggen we wel aan het einde van de week gekscherend "tot volgend jaar!". Maar al snel zeggen we dan: "eigenlijk is het te mooi om het een jaar te laten wachten." Het mooie aan de Week van gebed is dat je elkaar daar ontmoet en leert kennen. Vervolgens weet je elkaar gemakkelijker te vinden. Inmiddels bestaan er in Delft ook enkele andere gezamenlijke gebedsactiviteiten. Maandelijks – als de sirene gaat – bidden we voor Delft. Ook zijn – in een van de wijken – drie kerken betrokken bij een missionaire gebedswandeling.'

Het kan nog beter

Hoewel Nap de huidige samenwerking tijdens de gebedsweek al zeer waardeert, ziet hij nog volop kansen voor verbetering. 'Het bezoeken van de diverse gebedsbijeenkomsten kan nog wel wat actiever. Er is wel volop animo voor de gezamenlijke gebedsbijeenkomst in de eigen wijk, maar er is maar een enkeling aanwezig op meerdere avonden. Of en hoe we die participatie verder kunnen stimuleren, is nog een aandachtspunt voor de toekomst.'

Uit ideaz

Dit artikel verscheen eerder in de uitgave 'Samenwerken in je dorp of stad' van het magazine ideaz.

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema