'Ik krijg ruimte om mijn talenten te ontwikkelen'

In de praktijk

1 april 2017
  • Profielafbeelding van Jan Willem Janse
    Door:
    Jan Willem Janse

'Ik vind het wel bijzonder dat de kerk zoveel ruimte geeft aan een jong iemand als ik.' Aan het woord is Jeremy van 't Hof (25) uit Rafaël Giessenlanden. 'Er zitten genoeg wijze mensen in onze gemeente met veel levenservaring (sommigen noemen ze oud), met minimaal zeven keer zo veel Bijbelkennis als ik. Maar het geeft het signaal af dat we belijden dat God door iedereen heen kan werken, ongeacht leeftijd, beschikbare kennis, staat van dienst, hoeveelheid goede daden, enzovoorts.'

2017-01 PAG32 - Jeremy van t HofTalenten ontwikkelen

In de gemeente krijgt Jeremy op verschillende manieren de ruimte om zijn talenten te ontwikkelen: hij mag spreken in de diensten, jeugdkampen organiseren, en een deel van het tienerwerk aansturen. 'Ik ben in de gemeente met name actief als jongerenleider. Daarin krijg ik veel bewegingsruimte, doordat ik de verantwoordelijkheid heb over één van de drie tienergroepen en ook die tienerleiding aan stuur. Daarin krijg ik aardig wat vrijheid van mijn eigen leidinggevenden; de eindverantwoordelijken van het gehele jongerenwerk. In mijn rol voer ik coaching gesprekken met teamleden, kan ik beslissingen maken over zowel inhoud als taken, en plan en leid ik de vergaderingen.'

Er niet alleen voor staan

'Ik sta er in al die dingen niet alleen voor. De eindverantwoordelijken van het jongerenwerk nemen veel tijd om te luisteren naar mijn mening, indrukken en gedachten. Ook kan ik altijd bij onze voorganger aankloppen. Ik vraag af en toe of hij tijd voor me heeft. Dat maakt hij eigenlijk altijd.Op die manier krijg ik ook letterlijk tijd en ruimte van hem. Om gesprek aan te gaan. Dat is tweeledig: om te delen wat ik zie, maar ook wat ik gevoelsmatig beleef. Dat is voor mij belangrijk.'

Afhankelijkheid

'Voorwaarde voor de ruimte die ik krijg is dat ik in afhankelijkheid blijf. Ten eerste afhankelijk van God; zoeken naar zijn plan, niet het mijne. Ten tweede gaat het erom dat we in gesprek blijven met elkaar. Dat ik verantwoording durf af te leggen over wat en waarom ik bepaalde dingen doe.' Dat geldt ook voor het spreken in de diensten. 'Voordat ik ga spreken heb ik overleg. Om te checken wat ik ga zeggen ook klopt. Dat geeft me de rust dat ik weet dat het ‘gedekt wordt’. Die kaders geven me vrijheid om te bewegen. Ik weet dat ik niet uit de bocht vlieg, zonder dat dat gecorrigeerd zal worden.'

Thema: Samen Jong

Dit artikel hoort bij de kernwaarde 'Verantwoordelijkheid geven' van Samen Jong. Ontdek meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community in beweging te komen.

Naar het overzicht

Wellicht vind je dit ook interessant

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

7 tips om met je kerk aan te haken bij de EO Jongerendag

Tijdens de EO-Jongerendag ontdekken 15.000 jongeren hoeveel God van ze houdt en hoe we samen de wereld mooier kunnen mak…
Lees verder

'Mensen gingen niet meer aan hun standaardtafel zitten'

De Keizerskrachtkerk in Amsterdam organiseert groeiruimte diensten: diensten die zijn samengesteld aan de hand van het m…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema