'Geschiktheid voor leiderschap is belangrijker dan leeftijd'

1 april 2017
  • Profielafbeelding van Annemieke van den Berg
    Door:
    Annemieke van den Berg

Jongeren stimuleren in leiderschap klinkt goed, zeker in Nederland. Maar hoe werkt dat in andere culturen? Annemieke van den Berg vroeg aan enkele zendingsorganisaties hoe zij naar leiderschapsontwikkeling kijken.

Voor een organisatie als Wycliffe Bijbelvertalers en veel andere Westerse zendingsorganisaties geldt dat geschiktheid voor een leiderschapspositie belangrijker is dan leeftijd. Dit staat echter haaks op de praktijk in veel van de culturen waar zij werken: daar worden grijze haren en leeftijd geassocieerd met wijsheid. Die zienswijze is waardevol, maar levert soms ook spanning op. Tegelijkertijd brengt de globalisering ook in die culturen verandering met zich mee. De acceptatie van jongere leiders neemt toe. Dat biedt perspectief, voor Wycliffe, maar ook voor bijvoorbeeld Interserve.

Leiderschapsontwikkelingsprogramma

Cathy Hine (van Interserve International) vertelt hierover: 'Als bij Interserve leiderschapskwaliteiten in iemand gesignaleerd worden, wordt diegene uitgenodigd om mee te doen aan een twee jaar durend leiderschapsontwikkelingsprogramma. Leeftijd speelt geen uitgesproken rol. Het programma heeft het karakter van een mentorschap in een groepje gelijkwaardigen in de context van leidinggeven. Je leert ‘on the job’ en kan direct het geleerde toepassen in rol en bediening. Iemand die aan het programma meedoet wordt gevraagd in welke aspecten van leiderschapskwaliteiten hij of zij wil groeien.'

Sollicitatieprocedure

Marinus Lamper (Personeelszaken) van Wycliffe vertelt: 'Wycliffe kijkt al in de sollicitatieprocedure of er leiderschapskwaliteiten in een kandidaat aanwezig zijn. Vandaag de dag worden er eigenlijk geen mensen uitgezonden die niet in staat zijn anderen te onderwijzen. Nieuwe uitzendingen zijn meestal jonge mensen, dus in die zin recruteren wij jonge leiders.'

Te vroeg

Uit de reacties van de organisaties komt ook wel naar voren dat er soms mensen te vroeg gevraagd worden een leidinggevende rol op zich te nemen. Het probleem daarbij blijkt dan niet zozeer de leeftijd op zichzelf, maar vooral de reden achter de vraag. 'Je wilt mensen kiezen op basis van de leiderschapskwaliteiten die je ziet, en niet zozeer vanuit de behoefte aan leiders. Het is belangrijk om in die leiderschapskwaliteiten te investeren. Daar bieden we dan ook bewust cursussen en begeleiding voor aan,' aldus Wycliffe.

Ik word er blij van dat de leidersposities ook in andere culturen steeds meer gebaseerd zijn op geschiktheid, in plaats van enkel op leeftijd. Tegelijkertijd vraag ik me ook af: hoe kunnen we in Nederland gebruik maken en leren van de levenservaring van ouderen?'

Wellicht vind je dit ook interessant

Alle generaties bidden mee in Harderwijk

Tijdens de Week van gebed voor eenheid in 2023 werd er in Harderwijk door alle generaties volop gebeden. De werkgroep Ge…
Lees verder

De waarde van short term- missiereizen voor jongeren

In het MissieNederland-netwerk bieden verschillende organisaties de mogelijkheid voor jongeren om voor een korte tijd - …
Lees verder

En de ouderen dan?

Het was aan het gezicht van de mevrouw af te lezen dat ze sceptisch was. Hoezo, jonge generaties prioriteit geven? En de…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder