4 tips om te preken in een seculiere samenleving

14 april 2016
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

De afgelopen dagen kwamen in Lissabon 250 gemeentestichters bij elkaar. Pionier Neil Powell uit Birmingham, Engeland, sprak onder anderen over preken in een seculiere wereld. 4 tips:

Stel je nederig op

In een wereld van oneindig veel mogelijkheden is de toon van je preek heel belangrijk. Gebruik je je positie om andere overtuigingen triomfantelijk weg te wuiven of ben je respectvol en nodig je mensen uit om Christus te overwegen?

Relateer aan de cultuur

Laat duidelijk merken waar je preek de heersende cultuur bevestigt en waar hij deze tegenspreekt.

Laat zien dat je twijfel begrijpt

Maak als voorganger of predikant duidelijk dat je je herinnert of begrijpt hoe het is om niet te geloven. Een niet-christen zal dan zeggen: ‘Hij snapt me. Hij stelt precies de vragen die ik heb.’

Zorg voor een holistische toepassing

Zeg nooit: Ga naar huis en werk het verder zelf uit. Het leven is ingewikkeld. We moeten mensen helpen bij de vraag ‘Hoe maakt wat we zojuist besproken hebben nou een verschil in de relatie met je buren, collega’s of familie?’ Laat zien hoe christen-zijn je leven verandert.

Toespraken van de CitytoCity-conferentie 2016 beluisteren? Open de video-sessies op www.citytocityeurope.com

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema