Hoe besteed je meer aandacht aan relaties in de kerk? 7 tips

31 maart 2016
  • Profielafbeelding van Minella van Bergeijk
    Door:
    Minella van Bergeijk

Hoe zorg je ervoor dat (huwelijkse) relaties structureel aandacht krijgen binnen je gemeente? Minella van Bergeijk zette voor MissieNederland een aantal tips op een rij.

Tip 1 - Ambassadeurs

Zoek een stel in de gemeente met passie voor relaties, dat ‘ambassadeur’ wil worden voor gezonde huwelijken binnen de gemeente en bereid is dit onderwerp steeds weer op de kaart te zetten.

Tip 2 – Preken en verwerken

Integreer het thema relaties in je gemeente. Dit kan bijvoorbeeld door hier in preken, huiskringen/themagroepen en het gemeenteblad aandacht aan te besteden.

Tip 3 - Liefdesspecial

Organiseer een liefdesspecial. Denk aan een workshop, bijvoorbeeld over de DISC-partnerrelaties of een filmavond gericht op de liefde.

Tip 4 - Buddies

Regel dat elk stel dat gaat trouwen gesprekken krijgt met een echtpaar dat al een tijdje getrouwd is. Gewoon om ervaringen uit te wisselen. Geef daarnaast de mogelijkheid om een voorbereidingscursus te volgen, een goede investering vooraf.

Tip 5 - Relatieweekend

Kijk eens wat de mogelijkheden zijn voor een weekendje weg voor stellen uit de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de organisaties Ruimte voor je Relatie, Protestants Marriage Encounter en Jeugd met een Opdracht. Of nodig een spreker uit over een specifiek onderwerp rondom relaties.

Tip 6 - Relatiecursus

Organiseer een cursus in je gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de Marriage Course. Een leuke laagdrempelige cursus, die iedereen aan te raden is.

Tip 7 - Voorbidders

Zoek toegewijde voorbidders die de huwelijken binnen de gemeente voor Gods troon blijven brengen en bij wie eventueel concrete gebedspunten ingediend kunnen worden.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

‘God geeft herstel van identiteit’

Wanneer we spreken over ongelijkheid, niet-gezien-zijn, gaat het over wonden die soms heel diep zitten. Zowel bij slacht…
Lees verder

6 lessen voor de kerk vanuit het misbruik bij The Voice

De media raken er bijna niet over uitgepraat en elke dag zijn er nieuwe meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedr…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder