Hoe houd je je vrijwilligers gemotiveerd?

17 maart 2016
  • Profielafbeelding van Tirza Roor
    Door:
    Tirza Roor

Halverwege zijn we! Waarvan? Van het zogenaamde ‘kerkelijke jaar’. Zonder dat we het doorhebben is dit een cruciaal punt in de motivatie van onze vrijwilligers. De frisse start voorbij, de eindsprint nog niet in zicht. Het lastigste deel van de race!

Mo·ti·ve·ren stamt af van het Latijnse ‘movere’ wat ‘in beweging brengen’ betekent. Van Dale beschrijft het als: ‘in beweging houden’. Laten we deze twee elementen van dichtbij bekijken.

Hoe komen mensen in beweging?

Grofweg zijn er twee bronnen van motivatie:
>> Van binnenuit: de waarde die iemand intern geeft aan de activiteit, de reden waarom ze het doen, de zogenaamde intrinsieke motivatie;
>> Van buitenaf: de waarde die extern verbonden wordt aan de activiteit (denk aan noodzaak/beloning/straf), de zogenaamde extrinsieke motivatie.
Vrijwilligers die intrinsiek gemotiveerd zijn, tonen meer plezier, creativiteit en vasthoudendheid in het uitvoeren van hun taak. Help uw vrijwilligers vooraf de juiste afweging maken!

Hoe blijven mensen in beweging?

Laten we de inzet van vrijwilligers eens vergelijken met een hardloopwedstrijd. Welke drie dingen kunt u doen om uw vrijwilligers optimaal te motiveren?

1) Support de split: wees de supporter die halverwege de race mentale support geeft. Vergis je niet, het is zwaar om op de split van de wedstrijd te zijn. Het is enorm stimulerend wanneer je halverwege toegejuicht wordt. Bekrachtig jeugdleiders met een persoonlijk Facebookbericht, stimuleer ouderlingen met een doos bonbons of bid plenair voor teams.

2) Voorzie in voeding: zet ‘waterposten’ langs het parcours waar energiedrank wordt uitgedeeld tijdens de race. Met de juiste voeding blijf je gezond bewegen. Bied je vrijwilligers aan een trainingsdag te bezoeken of geef teams eigen budget hun voeding te kopen in een vorm van coaching of teamuitje.

3) Juich bij de finish: wat de prestatie ook is, het behalen van de finish verdient aandacht! Een bosje bloemen, een barbecue, een persoonlijk kaartje of een dagje uit. Bedenk proactief hoe je het behalen van de finish kan vieren.

Als je vrijwilliger vanbinnen overtuigd is en vanbuiten voldoende support ervaart, zal hij veel langer in de race blijven. Daarom is een ‘Teamleider Motivatie’ in je leiderschapsteam of kerkenraad misschien nog niet zo’n gek idee.

Uit ideaz

Dit artikel werd geschreven voor ideaz 1 van 2016, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema