5 tips voor een goed gesprek over man/vrouw leiderschap

10 maart 2016
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

In het voorjaar van 2016 organiseerde MissieNederland een bijeenkomst over Samen Leidinggeven in de kerk. Uit de toespraken destilleerden we een paar tips die je kunt gebruiken om verder te praten over gedeeld leiderschap van mannen en vrouwen.

1. Geniet

Het is een leuk gesprek! Ga het gesprek dus gerust, op een leuke en humoristische manier aan! Doe sámen een dansje en vier de ruimte die door de eeuwen heen wel is ontstaan!

2. Adem in, adem uit

Het is ook een emotioneel debat, omdat het ons allemaal in ons wezen raakt en omdat het door de eeuwen heen een beladen thema is geworden – je zit goed of fout. Er is veel rationaliteit nodig in de gesprekken, maar soms ook meer emotie ;-). Want dit raakt ons allemaal!

3. Tussen de regels door

Oneigenlijk onderscheid maken tussen mannen en vrouwen doen we vaak onbewust. Het zit in de subtiele dingen en gaat vanzelf. Let op je taalgebruik. Spreek inclusief: mannen én vrouwen.

4. God is geen man

Vaak wordt er over God gepraat als man. Maar God is geest (Johannes 4 vers 24), geen man of vrouw. Dat mag best vaker klinken vanaf de preekstoel. Dat is ook van belang als je uitlegt wat het betekent om beeld van God te zijn. Als Hij Geest is en geen man, wat heeft dat dan voor consequenties voor onze man-vrouwverhoudingen. Over God spreken als man/vader is prachtig, maar wel eenzijdig.

5. Wat is echt belangrijk?

Doe een stap terug en bedenk of je het hebt over echt belangrijke zaken. Zijn argumenten als ‘maar ze kan zwanger worden’ of ‘haar stem is niet hard genoeg om de stem van God na te bootsen’ echt doorslaggevend?

Wellicht vind je dit ook interessant

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

6 lessen voor de kerk vanuit het misbruik bij The Voice

De media raken er bijna niet over uitgepraat en elke dag zijn er nieuwe meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedr…
Lees verder

Zegt de Bijbel echt dat vrouwen moeten zwijgen?

‘Soms wordt 1 Korintiërs 14 vers 34-35 in samenhang gelezen met 1 Timotheüs 2 vers 9-15 om de claim te o…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema