Zo speel je in op de monastieke trend. 5 tips

11 februari 2016
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Monastiek is misschien wel het nieuwe missionair, zegt predikant Jos Douma. Mensen verlangen naar eenvoud, rust, stilte en bezinning. Als kerk kunnen we dat bieden. En ondertussen bouwt het ook ons eigen geloof op.

Heilige stilte

Neem aan het begin van de zondagmorgendienst samen een moment van stilte. Ben je het niet gewend? Houd dan de tijd bij op je horloge, want twee minuten is langer dan het lijkt. Laat ook kinderen rustig aan het idee wennen.

Open altaar

Een goede traditie in de Kerk van de Nazarener is het open altaar. Op een vast moment in de dienst worden mensen uitgenodigd om voor in de kerk aan een lage tafel te knielen en tot God te bidden. Een behulpzame vorm voor een gebed van toewijding en overgave.

Woorden proeven

Moedig kringen aan om regelmatig de Lectio Divina uit te oefenen. Een goede manier om in alle stilte en rust in Gods aanwezigheid te zijn en biddend naar Hem en zijn Woord te luisteren.

Rituelen en symbolen

Rituelen zorgen door herhaling voor rust en herkenning . Een kaars aansteken is een prachtig symbool van Christus aanwezigheid.

Getijden

Moedig gemeenteleden aan om vaste tijden en plekken te reserveren voor gebed. Zo bouw je aan een duurzaam gebedsleven. Ook uitgeschreven gebeden kunnen hierin een plaats krijgen. Gebruik een bestaande bundel, of maak er zelf een, met ochtend-, middag- en avondgebeden.

Kijk ook op: www.monastiekandersmissionair.nl

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema