5 tips om als kerk beter aan te sluiten bij de buurt

16 oktober 2015
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Hoe leg je op een leuke manier contacten in de wijk? IDEAZ geeft 5 tips. Prik die christelijke bubbel door en word vrienden met de buren!

1. Zie mensen als potentiële vriend

Je houding is erg belangrijk. Wat een afknapper is het als iemand alleen maar uitnodigingen voor kerkelijke activiteiten door de brievenbus gooit. Wees oprecht geïnteresseerd in mensen en zie ze niet enkel als potentiële bekeerling. Ga ook in op hun uitnodigingen!

2. Geef aandacht aan de kleine dingen

Breng een kaartje als er iets te vieren valt of als er iemand ziek is. De eenzaamheid is groot in Nederland. Iemand die oprechte belangstelling voor je heeft, is voor steeds meer mensen iets heel bijzonders. Zorg dat je je buren kent! En laat je ook door hen troosten en opbeuren in moeilijke tijden.

3. Sluit aan bij wat er al gebeurt

Vraag eens in het buurthuis waar ze hulp bij kunnen gebruiken of waar behoefte aan is. Christenen in Utrecht zijn op die manier begonnen met een wekelijkse warme maaltijd voor de buurt.

4. Wees niet alleen op zondag kerk

Een kerk heeft zoveel meer te bieden dan een dienst op zondagmorgen. Wat voor mensen bevolken jouw buurt? Organiseer iets voor (en met!) de verschillende doelgroepen: opvoedtrainingen, een speelochtend voor peuters, een bejaardenbingo, of een voetbalmiddag.

5. Kom waar de mensen zijn

Elke buurt kent wel een gemeenschappelijk ontmoetingspunt. Doe mee aan activiteiten die anderen organiseren, of regel zelf een barbecue of spelletjesmiddag.

Thema: Kerk met je wijk

Dit artikel hoort bij het thema 'Kerk met je wijk'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

'We hebben als kerken niet door hoe groot ons potentieel is voor de maatschappij'

In een groeiend aantal steden en dorpen in Nederland is een beweging zichtbaar van kerken en christelijke organisaties d…
Lees verder

Luisteren als missie

Als je uit wilt reiken naar de mensen om je heen, is luisteren daar een groot onderdeel van. Je zou misschien zelfs kunn…
Lees verder

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema