5 tips om als kerk beter aan te sluiten bij de buurt

16 oktober 2015
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Hoe leg je op een leuke manier contacten in de wijk? IDEAZ geeft 5 tips. Prik die christelijke bubbel door en word vrienden met de buren!

1. Zie mensen als potentiële vriend

Je houding is erg belangrijk. Wat een afknapper is het als iemand alleen maar uitnodigingen voor kerkelijke activiteiten door de brievenbus gooit. Wees oprecht geïnteresseerd in mensen en zie ze niet enkel als potentiële bekeerling. Ga ook in op hun uitnodigingen!

2. Geef aandacht aan de kleine dingen

Breng een kaartje als er iets te vieren valt of als er iemand ziek is. De eenzaamheid is groot in Nederland. Iemand die oprechte belangstelling voor je heeft, is voor steeds meer mensen iets heel bijzonders. Zorg dat je je buren kent! En laat je ook door hen troosten en opbeuren in moeilijke tijden.

3. Sluit aan bij wat er al gebeurt

Vraag eens in het buurthuis waar ze hulp bij kunnen gebruiken of waar behoefte aan is. Christenen in Utrecht zijn op die manier begonnen met een wekelijkse warme maaltijd voor de buurt.

4. Wees niet alleen op zondag kerk

Een kerk heeft zoveel meer te bieden dan een dienst op zondagmorgen. Wat voor mensen bevolken jouw buurt? Organiseer iets voor (en met!) de verschillende doelgroepen: opvoedtrainingen, een speelochtend voor peuters, een bejaardenbingo, of een voetbalmiddag.

5. Kom waar de mensen zijn

Elke buurt kent wel een gemeenschappelijk ontmoetingspunt. Doe mee aan activiteiten die anderen organiseren, of regel zelf een barbecue of spelletjesmiddag.

Thema: Kerk met je wijk

Dit artikel hoort bij het thema 'Kerk met je wijk'. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Wellicht vind je dit ook interessant

Gebedspastoraat voor de buurt

De Protestantse Pax Christi-gemeente in Den Haag is elke donderdagavond Healing Centrum. Bezoekers zijn welkom voor gesp…
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

Terugblikken op #nietalleen: welke lessen kunnen we leren?

Kort na de eerste lockdown in maart 2020 bracht Tiemen Westerduin verschillende partners uit het christelijk netwerk bij…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder