Vijf manieren om als kerk om te gaan met de vluchtelingenproblematiek

3 september 2015
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

We hebben ze allemaal op ons netvlies. De schokkende beelden van vluchtelingen die proberen Europa te bereiken. Wat kun je doen als plaatselijke kerk? MissieNederland geeft vijf tips.

Onderwijs

Leer je gemeente wat de Bijbel zegt over het omgaan met vluchtelingen. Moedig gemeenteleden aan om hun hart te openen voor de nood van mensen die bij ons aankloppen. Wijs op mogelijkheden om in actie te komen en bijvoorbeeld een cursus te volgen bij Stichting Gave.

Breng de situatie in het Midden-Oosten en Europa ook trouw in gebed. Als mensen gaan we dit probleem uiteindelijk niet oplossen.

In kringen

Geef kringen/gespreksgroepen in je gemeente de opdracht met elkaar te bespreken wat ze kunnen doen om te helpen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om eens een kringavond te besteden aan het sorteren en inpakken van hulpgoederen. Er ontstaan allerlei initiatieven zoals Calaid in Amersfoort, dat hulpgoederen (o.a. tenten) inzamelt voor het vluchtelingenkamp in Calais. Verder zijn organisaties als Stichting Vluchtelingenwerk altijd op zoek naar ‘maatjes’ voor mensen die hier mogen blijven. Of doe samen met anderen een beroep op de landelijke politiek om meer geld vrij te maken voor ontwikkelingshulp. Kijk welk initiatief het beste bij je past. Vraag en aanbod komen bij elkaar op websites van Ik ben een gastgezin voor een vluchteling en Ik wil iets doen voor een vluchteling

Geven

Zamel geld in en maak het over naar organisaties die ter plekke hun handen uit de mouwen steken. Denk bijv. aan Stichting Hulpactie Bootvluchtelingen, EO-MetterdaadStichting Dorcas of Stichting International Teams. Ook organisaties die in crisisgebieden in het Midden-Oosten en Afrika hulp verlenen kunnen uw hulp goed gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan TearMedair of WorldVision. Kringen kunnen ervoor kiezen een specifieke hulpverlener te adopteren. De hulp krijgt dan een gezicht. Vraag aan organisaties welke hulpmiddelen er nodig zijn en zamel zelf hulpgoederen in. Maak op internet bijvoorbeeld een wensenlijst aan en deel die met je kerk.

Ruimte

Heeft u een eigen kerkgebouw of bijgebouw dat niet veel gebruikt wordt? Overweeg om het aan de gemeente aan te bieden als noodopvang. Vraag ook aan gemeenteleden of ze in elk geval een begin willen maken met nadenken over de vraag of ze eventueel een kamer kunnen vrijmaken voor de noodopvang van een vluchteling. Ondersteun mensen die hier daadwerkelijk stappen in zetten.

Wees present

Laat u gezicht zien, bij lokale initiatieven. Overleg met andere lokale kerken en geef bij de lokale politiek aan dat u wilt meedenken over praktische oplossingen voor het vluchtelingenprobleem. Kijk bijvoorbeeld eens naar het initiatief van inwoners van Apeldoorn

Wellicht vind je dit ook interessant

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

6 lessen voor de kerk vanuit het misbruik bij The Voice

De media raken er bijna niet over uitgepraat en elke dag zijn er nieuwe meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedr…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema