4 ideeën voor meidenwerk in de kerk

22 februari 2013
  • Profielafbeelding van Eline Hoogenboom
    Door:
    Eline Hoogenboom

Jongerenwerk in de kerk kost je waarschijnlijk al energie genoeg en dan ook nog apart aandacht aan de meiden besteden? Eline Hoogenboom, eigenaar van Huis van Belle, vindt dat daar veel reden voor is.

Meiden hebben behoefte aan goede en realistische rolmodellen. Ze worden continu omgeven door nep en ideaalbeelden, in reclames en op tv. Ze moeten de kans krijgen zich te spiegelen aan goede vrouwen die laten zien hoe je met beide benen in de wereld kunt staan, maar toch jezelf kunt zijn. Ook is het voor meiden vaak een verademing om even ‘zonder jongens te zijn’. Dus alle reden zo nu en dan een meidenavond te organiseren!

Vragenuurtje

Plan een avond waarop de meiden alles aan een paar mannelijke jeugdwerkers mogen vragen. Succesvolle rubrieken in tijdschriften zijn altijd die waarin jongens hun mening geven over meidenzaken. Doe dat ook eens in de kerk. Natuurlijk zijn er ook een paar vrouwelijke jeugdwerkers bij. Andersom kun je de jongens ook eens de vrouwelijke jeugdwerkers laten ondervragen!

Beautyavond

Misschien heb je in je jeugdgroep te maken met meidenvenijn: een groepje populaire meiden en een paar meiden die buiten de groep vallen. De ideale manier om daar iets aan te doen: Een beautyavond. Zelf maskertjes maken terwijl je vertelt over wat het betekent om een masker te dragen en voetenbadjes nemen waarna de meiden elkaars nagels vijlen en tenen lakken. O, en per ongeluk moet nét dat ene populaire meisje de voeten vijlen van het buitendegroepmeisje... Ik garandeer je: dit werkt.

Seksgesprek

Praten over seks: Te vaak denken meiden nog dat seks een kwestie is van ‘geven’ in plaats van iets wat je samen doet. Tijd dus voor een goed gesprek. Bespreek van te voren met elkaar als leidsters hoeveel je van jezelf wilt delen en hoe jullie hierin staan. Help meiden hun grenzen te bepalen, hier zijn diverse goede programma’s voor van jongerenorganisaties. Andersom moeten jongens ook te horen krijgen dat seks geen kwestie is van ‘krijgen’.

Identiteit

Laat aan meiden zien welke ideaalbeelden er zijn, dit filmpje van Dove is daar handig bij. Bespreek met hen de invloed van de media en hoe haaks daarop staat dat je identiteit in God je perfect maakt. Je hebt een mooie boodschap te vertellen!

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema