Een nieuwe kerk in 5 stappen

7 september 2012
  • Profielafbeelding van Bram Dingemanse
    Door:
    Bram Dingemanse

Prachtige verhalen uit Amsterdam: ‘Via Nova bereikt yuppen’, ‘Hoop voor Noord zegent de wijk’, ‘Stroom creëert een kunstenaarsgemeenschap’… God werkt! Hij zorgt ervoor dat nieuwe gemeenten ontstaan op de puinhopen van verdwenen kerken. ‘Mooi hoor’ denk je dan, maar u woont in Deventer of Driebruggen en u kerkt in een gewone gemeente… Wat nu?

Stap één: Relax

Niets moet. God heeft zijn kerk altijd gebouwd op ongedachte en ongeplande manieren. Er zijn meer wegen tot zegen dat men in Amsterdam kan uitvinden. Stappenplannen met zegengarantie bestaan niet.

Stap twee: Durf te dromen

Waarom zou God uw gemeente niet willen leiden naar nieuwe hoogten? Waarom zou hij u niet mee kunnen nemen in nieuwe manieren om Zijn koninkrijk te bouwen? In 1949 gaf God een enorme vernieuwing in de dorpskerken van de Hebriden, out of all places. Het begon met enkele dorstige dorpsbewoners, die hun handen en harten uitstrekten naar God.

Stap drie: Voed het vuur

Een losse, brandende kool dooft uit. Leg er meerdere bij elkaar en het vuur gaat branden. Zoek mensen om je heen met hetzelfde verlangen naar God en ga samen in gebed. Bid en wacht. Laat je leiden door de Geest. Ga ook eens op bezoek. Niet zozeer bij kerken die vol zijn van mensen, maar bij mensen die vol zijn van God. Laat je inspireren!

Stap vier: Begin klein

Ga het leven gewoon delen met dorst-genoten. In de kleine en vertrouwde kring kun je leren om kwetsbaar te zijn en samen God centraal te zetten. Daar kun je oefenen in het herkennen van wat God in de ander geeft, in het dienen en zegenen. Bouw elkaar op in liefde en heiligheid. Leer samen van God. Draag elkaar door de dalen en vier feest op de hoogten.

Stap vijf. Wees zichtbaar en dienstbaar

Mensen die op Jezus lijken vallen op. Ze trekken ook anderen aan. Onbaatzuchtig dienen was het handelsmerk van de eerste christenen. Handelingen 2 toont het patroon. De Geest deed een gemeenschap ontstaan met zoveel kwaliteit, dat het de omstanders opviel. En elke dag sloten nieuwe toetreders zich aan.

Vindt u dit geen echt stappenplan? Klopt. Het voldoet niet aan de normen van organisatiekunde. Het is niet SMART genoeg. Maar we hebben het ook over missionaire gemeenschapsvorming. Missionair betekent: gezonden door God. Het is Zijn werk en Hij is meer een God van creativiteit en verrassing, dan van organiseerbare zegen. Dáárom kan het ook in Deventer en Driebruggen!

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor ideaidea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

Kerkplanting bevordert kerkvernieuwing

Vrijwel alle denominaties zijn bezig met gemeentestichting. In maart maakte Kerklab de balans op. Volgens Martin de Jong…
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

‘God geeft herstel van identiteit’

Wanneer we spreken over ongelijkheid, niet-gezien-zijn, gaat het over wonden die soms heel diep zitten. Zowel bij slacht…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Moslims wereldwijd liefhebben en dienen

Hoe kan de Nederlandse kerk groeien in het liefhebben en dienen van moslims wereldwijd? Hoe kan zij hen helpen bij het leren kennen van de liefde van Jezus Christus?
Ontdek dit thema

Samen opvoeden

Dankzij de geloofsgemeenschap hoeven ouders er niet alleen voor te staan. Hoe kan de kerk een partner zijn van ouders in de opvoeding van kinderen?
Lees verder

Wat is MissieNederland?

Zien

wij zien

Wij zien een gebroken wereld die het leven in volheid mist.

Geloven

wij geloven

Wij geloven dat Jezus potentie geeft aan zijn kerk om leven te brengen in de wereld. 

Bieden

wij bieden

Wij bieden een verbindend platform dat betrokken kerkleden helpt om met hun lokale geloofsgemeenschap leven te brengen in de wereld.

Zijn

wij zijn

Wij zijn een alliantie die de kerk steeds weer een volgende stap aanreikt om haar potentieel te verwezenlijken.