De dienstbare leider

8 mei 2012
  • Profielafbeelding van Jaap Ketelaar
    Door:
    Jaap Ketelaar

Is 'dienend leiderschap' niet gewoon een modieuze frase? Nee, Jezus had het in Marcus al over volken die onderdrukt worden door hun eigen leiders. ''Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen.''

Macht en aanzien

Dienend leiderschap begint bij een dienstbare leider en zijn hart. Waar zijn we vol van en waar richten we ons op? In Ezechiël 34 blijkt dat Gods volk hier terecht op aangesproken wordt. Leiders zijn uit op eigen macht, aanzien en financieel gewin in plaats van God en Zijn plan met mensen: “Zwakke dieren hebben jullie niet laten aansterken…, verjaagde dieren niet teruggehaald…, jullie hebben de dieren hard en wreed behandeld.” Wat is onze agenda in ons kerkenwerk en waar gebruiken wij onze positie voor?

Bescheiden

Jim Collins is iemand die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar wat bedrijven succesvol maakt. In zijn bestseller Good to great zet hij de resultaten op een rij. Hij komt uit op de behoefte aan bescheiden leiders met een sterke professionele wil. Wat kunnen we hiervan leren als kerk?

 Professionele wil   Persoonlijke bescheidenheid 

 Zorgt voor geweldige resultaten, is een
 katalysator in het proces van goed
 naar geweldig.

 Laat persoonlijke bescheidenheid zien,
 vermijdt aanbidding door anderen.
 Schept nooit op over zichzelf.  
 Heeft een sterke vastberadenheid om
 te doen wat nodig is voor langdurig
 succes, ongeacht de mogelijkheden.
 Handelt met een rustige
 vastberadenheid. Motiveert vooral door
 inspirerende normen, niet door
 charisma.
 Zet de groei naar een geweldig bedrijf
 in gang, neemt geen genoegen met
 minder.  
 Richt zijn ambitie op het bedrijf, niet
 op zichzelf. Zorgt voor opvolgers die
 het succes ook in de volgende
 generatie continueren.
 Kijkt in de spiegel en niet door het
 raam bij slechte resultaten. Legt de
 verantwoordelijkheid bij zichzelf, niet
 bij anderen, externe factoren of pech. 

 Kijkt uit het raam en niet in de spiegel
 bij goede resultaten. Legt de
 verantwoordelijkheid hiervoor bij
 anderen, externe factoren of geluk.'

Verder lezen:
Collins, Jim, Good to great – waarom sommige bedrijven een sprong vooruit maken… en andere niet, Business Contact 2006 (10e druk)
Donders, Paul, Jaap Ketelaar, Gezond leiderschap in de Kerk – Voed en koester je kerkgemeenschap, Hoornaar: Gideon, oktober 2010

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 1 van 2012. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema