Zingeving op de Zuidas

19 december 2011
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Ondernemer Ruben van Zwieten hoopt vanuit de Protestantse Thomaskerk het hart van de Nederlandse zakenwereld menselijker te maken en Gods woord te verspreiden.

Ruben van Zwieten: “We organiseren onder andere existentiebijeenkomsten voor bestuurders van bedrijven. Daarin spreken we over de maatschappelijke opdracht van een onderneming, maar ook hoe je je eigen identiteit bewaart in een competitieve omgeving. Verder organiseren we Bijbelklassen, een Paas- en Kerstverhaal, een straatvoetbaltoernooi met jongeren uit achterstandswijken en een Valentijnsdate tussen zakenlui en senioren.

Op momenten dat je hoort dat een bejaarde dame met een bos bloemen bij de receptie van advocatenkantoor LoyensLoeff staat om haar Valentijnsdate te bedanken, weet je dat het leven op de Zuidas ineens een stuk menselijker is. Het gaat iedere keer om kleine gebeurtenissen die voortvloeien uit onze activiteiten, maar die enorm veel betekenen op een doorsnee werkdag.

Zo’n tweehonderd mensen wonen maandelijks een Bijbelklas bij. De meesten van hen maken voor het eerst kennis met de Bijbel. Vooral jongeren melden zich aan om iets van het cultuurgoed dat de Bijbel in hun ogen is, mee te krijgen. Ze staan er heel open voor. De verhalen krijgen, naar eigen zeggen, steeds meer invloed op hun leven.

Helaas is het kerkbezoek niet enorm toegenomen door Zingeving Zuidas. Ook omdat veel mensen niet op de Zuidas wonen. Desondanks hopen wij wel een gemeenschap te creëren. De harde kern bestaat nu uit zo’n 150 mensen die er regelmatig bij zijn. Een Paasverhaal wordt door 400 man bezocht, dus er is veel potentie.”

www.zingevingzuidas.nl

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 3 van 2011. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema