Druk op Europese christenen neemt toe

19 december 2011
  • Profielafbeelding van Henk van Rhee
    Door:
    Henk van Rhee

De vrijheid om in Europa als christen te leven staat onder druk. Eind vorig jaar publiceerde het Observatorium voor Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen in Wenen zijn vijfjaarlijkse rapport.

De directeur van het Observatorium, dr. Gudrun Kugler, waarschuwde er bij de presentatie van het rapport voor dat de godsdienstvrijheid in Europa vooral onder druk staat op het punt van publieke beleving en organisatie.

Rubricering

De Italiaanse Europarlementariër Mario Mauro voegde daaraan toe dat ‘onbedoeld sommige bewust neutrale regels van overheden erin resulteren dat christenen ongelijk behandeld worden’.

Het Observatorium rubriceert gevallen waarin christenen in Europa gemarginaliseerd of gediscrimineerd worden. Zo zijn er op de website www.intoleranceagainstchristians.eu een hele reeks voorbeelden te vinden. Enkele noem ik hier.

Ziekenhuis in geslagen

In Oostenrijk werd een deelnemer aan een pro-life demonstratie met een hersenschudding het ziekenhuis in geslagen. In Duitsland hebben leden van een christelijke organisatie van mensen met ongewenste homoseksuele gevoelens voortdurend te maken met intimidatie door de homobeweging. En recent liet de Europese Commissie het kerstfeest bewust weg in een miljoenenoplage van een Europese schoolagenda, terwijl feesten van andere godsdiensten wel genoemd werden.

Onrecht

Als u zelf aanloopt tegen intolerantie of discriminatie, dan kunt u dat melden bij het Observatorium. De weg op de hiervoor genoemde website wijst zich vanzelf. Schroom ook niet om voorbeelden te noemen als het verwijderen van christelijke symbolen, ongelijke kansen op het werk of negatieve typering van christenen in de media. Lijden zullen we niet kunnen ontlopen in deze wereld, maar onrecht mogen we aan de kaak stellen.

Met toestemming overgenomen van opiniesite van Tot Heil des Volks www.habakuk.nu

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema