Gebedswinkel Woerden

In de praktijk

6 december 2011
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Jan Wolsheimer, voorganger van de Cama Parousia gemeente in Woerden startte drie jaar geleden een gebedswinkel in het centrum van Woerden.

Jan Wolsheimer: 'Na drie jaar is het gewoon druk in de Gebedswinkel. Er is een vrij grote groep van vaste bezoekers. Dat zijn mensen waar Jesaja het al over had: de armen, verdrukten enzovoorts. Heel natuurlijk zijn we met deze groep in aanraking gekomen. Het zijn goede bekenden van ons geworden. Volgens mij zijn we als kerk echt wel in staat om authentieke relaties aan te gaan met niet-christenen, het probleem is dat we te druk zijn met kerk-zijn.

Drie jaar lang hebben we in de Gebedswinkel voornamelijk geluisterd, onze tong eraf gebeten en niet de ‘evangelische cd’ afgespeeld. Nu kunnen we een stap dieper gaan. Een keer per week komen er nu bijvoorbeeld mensen bij elkaar om Bijbelstudie te doen. Er zijn mensen tot geloof gekomen, gedoopt en in de gemeente geïntegreerd. Tegelijkertijd is er een soort schaduwgemeente aan het ontstaan van mensen die niet in de kerk passen. En dat is weer een katalysator voor verandering in onze gemeente. We willen ons meer kunnen richten op de samenleving. Daartoe starten we in de gemeente enkele missiegroepen. We zitten nu midden in een proces van overgang. Van een consumentistische gemeenschap veranderen we in een intentionele: je bent van harte welkom om direct actief mee te doen.'

Thema: Kerk met je wijk

Dit artikel hoort bij het thema 'Kerk met je wijk. Ontdek op ons thema-overzicht meer artikelen en mogelijkheden om met jouw christelijke geloofsgemeenschap of community een volgende stap te zetten.

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 3 van 2011. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Hoe christenen een verschil kunnen maken tijdens Halloween

Een aantal jaar geleden werden christenen in Barendrecht geïnspireerd om een alternatief voor Halloween aan te bied…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema