Gebedswandeling

22 november 2011
  • Profielafbeelding van redactie
    Door:
    redactie

Als gebedsgroep zoek je naar afwisseling om betrokken te blijven bidden. Een gebedswandeling kan een stimulerende vorm zijn voor een biddende gemeente.

Praktische tips

Sommige mensen voelen zich onzeker als ze biddend de straat op gaan. Een korte uitleg vooraf bij iemand thuis kan een goed begin zijn. In een gezamenlijk gebed kunnen de gevoelens en wensen bij God gebracht worden. Vorm duo’s en geef elk duo een routebeschrijving of plattegrond mee en een lijstje met hoofdaccenten voor het gebed. Ook praktische tips zijn nuttig: bijvoorbeeld over bidden met open ogen, en de beste handelwijze als je andere wandelaars of bekenden tegenkomt. Spreek duidelijk af waar en hoe laat u na afloop bij elkaar komt om ervaringen uit te wisselen. Een avond kan er uitzien als volgt: om 20.00 uur koffie en uitleg; van 20.15 uur tot 21.15 uur gebedswandeling; vervolgens nakaarten tot 21.30 uur. Geef mensen voor wie wandelen onmogelijk is de mogelijkheid om de route per fiets of per auto af te leggen.

Er zijn diverse toepassingsmogelijkheden van de gebedswandeling:

  • Bidden bij een gebouw waar belangrijke dingen gebeuren of gaan gebeuren, bijvoorbeeld het gemeentehuis, een jeugdhonk, een school of een zaal waar een occulte bijeenkomst wordt georganiseerd.
  • Wandelen door een bepaalde woonwijk. U bidt bijvoorbeeld voor bewoners, dat de christenen zullen groeien in hun geloof en getuigenis; voor kinderen en jongeren dat ze God zullen zoeken; voor de huisarts die een vertrouwenspositie heeft.
  • Gebed rond waarden en normen in de maatschappij of in uw woonplaats, bijvoorbeeld rond geld en bezit bij een bankgebouw, rond de gerichtheid op het lichamelijke bij een sportschool, rond consumptie in een winkelcentrum.

De meeste mensen ervaren een gebedswandeling als een enorme stimulans. Ze worden zich meer bewust van de mensen die om hen heen leven. Na zo’n avond loop of rijd je anders door je woonplaats: meer betrokken en bewust van onze voorrechten en van de kansen die we hebben om te bouwen aan Gods koninkrijk.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Veelkleurig bidden, een gezamenlijke uitgave van de Evangelische Alliantie en uitgeverij Gideon, onder redactie van Betty Heynis.

Kernwoorden: gebedswandeling, bidden, voorbede, gebed, gebeden, gebedsgroep, bidstond

Wellicht vind je dit ook interessant

Er gewoon zijn: aansluiten bij wat God doet

Onze buurtbarbecue loopt ten einde. Alles is weer opgeruimd. We zitten nog even na te praten en dan wandelt ineens Abdi …
Lees verder

Is het wel terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk?

Is het terecht om te geloven in de kracht van de lokale kerk? En hoe nadrukkelijk moet je dan als kerk aanwezig zijn in …
Lees verder

Zo strijden kerken in Congo voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw

Geweld is in de Democratische Republiek Congo (DRC) helaas aan de orde van de dag en je komt het tegen in alle lagen van…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema