10 tips voor een kerk vol jongeren

6 september 2011
  • Profielafbeelding van Vincenza La Porta
    Door:
    Vincenza La Porta

Jongeren en jong volwassenen verlaten massaal de kerk. Hieronder tien tips voor een kerk vol jongeren.

1. Lees het boek ‘Puberbrein’!

Dit boek toont het opnieuw aan: jongeren zijn gevoelig voor relaties. Ze zoeken hun vrienden op. Zijn er geen vrienden in de kerk? Dan verlaten zij die uiteindelijk.

2. Leef de liefde

De kerk is de plek waar jongeren liefde ervaren, zowel bij vrienden, in de diensten en bij volwassenen die in hen geïnteresseerd zijn en met ze oplopen.

3. Spreek de juiste taal

Een jongere zei laatst: “Als het geloof er af zou spatten bij ons in de kerk, dan zou ik komen en mijn niet-gelovige vrienden meenemen.’’ Laat de kerk in de taal van vandaag zeggen wie Jezus is en wat dat betekent voor het leven van elke dag.

4. Wees niet oppervlakkig

Jongeren willen best diep graven in de Bijbel. Geef hen daarom goed onderwijs. Er wat omheen kletsen, daar komen ze niet voor.

5. Eer de ouders

Jongeren zijn eerst kinderen en die worden opgevoed door ouders. Laat de kerk hen helpen! En zorg ervoor dat onderdelen van een dienst waarbij de kinderen aanwezig zijn ook echt kindvriendelijk en kindgericht zijn.

6. Gebruik goede muziek

Muziek is belangrijk voor jongeren. Hun Iphones bevatten al hun favoriete nummers (soms Nederlandstalig, meestal in het Engels). Gebruik daarom ook goede muziek en songteksten in de dienst.

7. Laat ze leiden

Bang dat jongeren geen verantwoordelijkheid aankunnen? Er is geen ‘juniorversie’ van de Heilige Geest. Geef ze taken.

8. Experimenteer

Laat jongeren zelf experimenteren en pionieren en roep niet te snel: Dat kan echt niet in onze kerk!

9. Loop naar buiten

Loop eens naar buiten, want de meeste jongeren bevinden zich buiten de kerk. Praat met hen, ontdek wat ze bezighoudt en onderzoek wat jouw kerk voor hen kan betekenen.

10. Praat met ze

Vraag de jongeren in de kerk zelf eens wat hun top 10 tips zijn. Misschien wel heel andere dan bovenstaande, maar waarschijnlijk werken ze beter.

Manifest

Lees voor meer inspiratie de 9,5 stellingen van het ‘Spijkerhard Manifest’. Docenten van de jongerenwerkersopleiding presenteerden ze op Hervormingsdag aan de kerken van Nederland. Het manifest kan als een goede basis dienen om als kerk aan de slag te gaan met het thema ‘jongerenwerk’.

Uit idea(z)

Dit artikel werd geschreven voor idea 6 van 2009. idea is opgevolgd door ideaz, het praktijkblad over missionair kerk-zijn in wijk en wereld.

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vier actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Verken dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Verken dit thema

Zie de wereld

Wat is vandaag de dag de rol van de Nederlandse kerk? Zien we de wereld nog? Wat gebeurt er met ons als we met de ogen van Jezus naar de wereld kijken?
Verken dit thema

Heel de schepping

Onze omgang met de schepping heeft alles te maken met het brengen van leven in de wereld. Voor mensen in kwetsbare gebieden en voor komende generaties. Welke rol heeft de kerk?
Verken dit thema