Bewogen reageren op dat wat er speelt

De (lokale) kerk staat middenin de samenleving. Grote maatschappelijke thema's kunnen zomaar klein en persoonlijk worden, wanneer je ze tegenkomt in je eigen gemeente of in de wijk. Als missionair netwerk willen we jou en jouw geloofsgemeenschap graag helpen om vanuit liefde te bewegen voor de samenleving.

Artikelen over actualiteit in de samenleving

alle artikelen over actualiteit in de samenleving
15 juni 2022

NUDES

Ik ben een film aan het maken waarin meisjes van veertien hardop uitspreken wat er in jongens-appgroepen van die leeftij…
Lees verder
7 juni 2022

Seminars terugkijken van de Pinksterconferentie 2022

Samen met stichting Opwekking en diverse partners uit ons netwerk, organiseerde Missienederland tijdens de Pinksterconfe…
Lees verder
20 mei 2022

MissieNederland-seminars tijdens de Pinksterconferentie van Opwekking

Samen met stichting Opwekking en diverse partners uit ons netwerk, organiseert Missienederland tijdens de Pinksterconfer…
Lees verder

Onze thema-overzichten rondom actualiteit in de samenleving

meer kerk & samenleving

Vanuit het netwerk van MissieNederland ondersteunen we jou en je geloofsgemeenschap om in beweging te komen rondom actuele thema's in kerk & samenleving. Verdiep je in onderwerpen en ontdek het aanbod uit ons netwerk op onze thema-overzichten:

Gezien worden als meer dan sekse: een antwoord op seksisme in de kerk

Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad (Aliene Boele, juni 2021) blijkt dat negen op de tien vrouwelijke voorgangers seksisme ervaren in hun werk. Zij voelen zich op allerlei manieren ongelijk behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Hoe kun je binnen jouw gemeente of team het gesprek over dit onderwerp voeren op een manier die zegent en bijdraagt aan een toekomst zonder dit onrecht?

Thema: Meer dan sekse


In een tutorial geeft Eveline Bakker (netwerkvoorzitter Gelijkwaardig leiderschap) je drie handvatten voor het gesprek over seksisme.

Vrede en verbinding in een samenleving vol polarisatie

De spanning in kerk en maatschappij lijkt groter te worden. Het wij-zij-denken neemt toe. Begrijpelijk, maar wel lastig. Wat leert het evangelie ons over omgaan met spanningen? Welk antwoord geef je als kerk? Kan de kerk een verbindende rol spelen in een samenleving vol polarisatie? En hoe kan jouw eigen geloofsgemeenschap groeien in eenheid?

Thema: Verdraag de spanning

Naar aanleiding van onze ideaz-uitgave 'Verdraag de spanning' sprak Jan Willem Janse bij Family7 over de potentie van de kerk als het gaat om het bestrijden van polarisatie.

Eenzaamheid omarmen én aanpakken

De mens is gemaakt voor verbinding: met God, onszelf, met elkaar en de schepping. Helaas is diepgaande connectie niet altijd vanzelfsprekend. Eén van de gevolgen hiervan is eenzaamheid. Wij geloven dat Jezus kwam om relaties te herstellen. Daarom willen we de ander ontmoeten in zijn of haar eenzaamheid, zoals ook Hij deed. Hoe kan je met jouw gemeente ook bijdragen aan verbinding?

Thema: Samen (eenzaam) zijn

Headerafbeelding-ideaz-eenzaamheid

Gezien worden als meer dan kleur: hoe de kerk kan omgaan met diversiteit en racisme

God is niet kleurenblind. Diversiteit was zijn plan. Hoe kan de kerk op een gezonde(n) manier haar plek innemen in het gepolariseerde racismedebat en hoe kan zij zelf getuige zijn van een veelkleurige God?

Thema: Meer dan kleur

ideaz-meer-dan-kleur

Het evangelie als goed nieuws voor heel de schepping

Het evangelie is goed nieuws voor heel de schepping. Maar hoe geven we daar als kerk gestalte aan? Zijn wij ook goed nieuws voor de schepping? Hoe draagt de bij aan ecologische gerechtigheid?

Thema: Heel de schepping

Het groene hart van ons geloof - markus-spiske-5sh24a7m0BU-unsplash

Bekijk ook de uitgebreide overzichten rondom crises

Waar een netwerk sterk in is

ontmoet ons netwerk
5 april 2022

Werken aan een toekomst zonder seksisme

Ben jij ervan overtuigd dat het nodig is dat de geloofsgemeenschap waar jij bij betrokken bent, nog wat groeistappen te …
Lees verder
14 februari 2022

Toeleven naar Pasen 2022

Wil je met jouw gemeente toeleven naar Pasen 2022? Dan ben je op de juiste pagina. Hier vind je namelijk de initiatieven…
Lees verder
17 januari 2022

Eenheid versterken

Hoe kun je omgaan met polarisatie in jouw geloofsgemeenschap? En hoe kan je bijdragen aan verbinding in de samenleving?…
Lees verder

Goed nieuws voor de samenleving

Het evangelie van Jezus heeft een bevrijdende impact op zowel jou persoonlijk als op de hele samenleving. Wanneer de christelijke geloofsgemeenschappen en community's in beweging komen, gaat de wereld die impact zien. Toch hebben we daar ook zelf soms nog veel huiswerk in te doen en te leren van elkaar en van Jezus Christus. Daarin ondersteunt het netwerk van MissieNederland je graag.

Alles over kerk & samenleving
BDK - Jongeren goed nieuws voor het klimaat.jpg