Vier de wereldwijde missie met kerst

'Vrede op aarde'

2 december 2021
  • Profielafbeelding van Jiska Chin-A-Teh
    Door: Jiska Chin-A-Teh

'Vrede op aarde' zongen de engelen. Maar hoe bereikt het nieuws van Jezus’ komst de hele aarde? Gooi het deze (of volgende) kerst eens over een andere boeg en ontdek hoe kerst zou zijn voor de ‘minst bereikten’.

Natuurlijk: de situatie is over de hele wereld verschillend. Toen Europa nog niet gekerstend was, waren er ook al kerstbomen en lichtjes. En nu er sprake is van ontkerstening, zie je dat het kerstfeest vooral wordt teruggebracht op gezelligheid en lekker eten. Maar hoe is kerst voor onbereikte volken? Hoe zou het zijn als de engelen daar verschenen met de boodschap van vrede en welbehagen? Besteed ook tijdens kerst aandacht aan de wereldwijde missie. Wij mogen meedoen in het delen van de vrede op aarde. 

Vier dat het goede nieuws je heeft bereikt

Met kerst vieren we niet alleen dat Jezus is geboren, maar ook dat dat nieuws ons bereikt heeft. Dank God deze kerst in het bijzonder. Besef dat het niet vanzelfsprekend is dat we in Nederland kerst vieren. Het is niet vanzelfsprekend dat de kerstnachtdiensten volstromen met duizenden Nederlanders. (Dat ervaren we te midden van de coronacrisis zelf ook weer.)

Verdiep je in andere volken

We kennen de typisch Nederlandse manier van het vieren van kerst. We kennen de Amerikaanse variant vanuit de vele kerstfilms. Maar wordt er ook kerst gevierd in Centraal-Azië? Is er ook een kerstfeest in het voornamelijk hindoeïstische India? Ontdek samen met je jeugdclub hoe andere volken kerst beleven en presenteer dit tijdens een (online) dienst (bijvoorbeeld tijdens advent). Wordt er kerst gevierd? En zijn er al christenen die het kerstfeest vieren? [Wist je bijvoorbeeld dat christenen in Iran vasten van 1 december tot en met kerst door in die periode geen dierlijke producten te eten?] Zien jullie mogelijkheden om het verhaal van Jezus’ komst uit te leggen aan de hand van de kerstgebruiken die er over de hele wereld zijn? Zoek bijvoorbeeld op Wikipedia.

Wist je dat christenen in Iran vasten van 1 december tot en met kerst door in die periode geen dierlijke producten te eten?

Kerstgroet aan je zendingswerkers

Zijn er mensen uit jouw gemeente (of familieleden van gemeenteleden) uitgezonden naar weinig bereikte volken? Stuur hen een leuke kerstgroet. Gemeenteleden kunnen dit persoonlijk doen, maar wellicht is het ook mogelijk om als groep een foto of video te sturen. Afhankelijk van de communicatiemogelijkheden die (gesloten) landen wel of niet bieden, kun je kiezen voor fysieke post of bijvoorbeeld een online videoboodschap.

Haak aan bij No Choice

40% van alle mensen heeft nog nooit van Jezus gehoord. Zij hebben geen keuze om te geloven. Dat vinden wij erg. Met 18 organisaties slaan we de handen ineen en maken we christenen bewust van deze nood. Waarom zijn er zoveel mensen nog niet bereikt? En hoe kun jij meehelpen zodat steeds meer mensen tóch de keuze voor Jezus kunnen maken? Neem deel aan deze hub, ontdek het en help mee! Bezoek onze themapagina.

Verder lezen?

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

5 x Jeugdwerk XS

Een moeder uit een gemeente vertelde me eens wanhopig: “Ik ben de tienerleider, mijn dochter van zestien en mijn z…
Lees verder

Hoe houd je het vol?

Hoe houd je het vol in het tienerwerk? Het antwoord: verwacht het van de Here en alles komt goed! Je krijgt nieuwe krach…
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 28 - Verdraag de spanning.png