Hoe member care niet alleen zendelingen helpt

23 april 2021
  • Profielafbeelding van Egbert van de Laan
    Door: Egbert van de Laan

Illusies armer en met een knak in zijn godsvertrouwen blikt Barend terug op zijn tijd in het Midden-Oosten. Mooie verhalen weet hij tijdens zijn verlof zeker te vertellen over wat hij God heeft zien doen, maar daarachter gaat ook veel spanning en teleurstelling schuil. Bij wie kan hij dat kwijt?

Ervaren member care-medewerkers bieden te midden van dat tumult een veilige plek. Het zijn christenen met cross-culturele ervaring die het leven ‘op het veld’ kennen en die als geen ander luisteren, bemoedigen en begrijpen. Ze helpen zendelingen als Barend om staande te blijven, te midden van uitdagingen, en op het zendingsveld te gedijen. Want cross-culturele werkers krijgen nogal wat te verstouwen. Met hoge idealen laten zij hun thuisland achter om dan geconfronteerd te worden met de harde praktijk, zoals teamspanningen, je aanpassen aan taal en cultuur, politieke onrust – om er een paar te noemen.

Ook voor de gemeente

De zorg voor zendelingen is niet uitsluitend de taak van een zendingsorganisatie of getrainde professionals. Biddend meeleven en oprechte belangstelling tonen vanuit de zendende gemeente doet wonderen. Terwijl Barend zijn verhaal doet, komen ook lichtpuntjes voorbij. Zo herinnert hij zich nog goed de avond dat iemand uit zijn achterban hem spontaan opbelde. Dat degene daar de moeite voor nam!

Zorg voor gemeenteleiders

Member care is er in de eerste plaats voor zendelingen, zoals Barend, en hun unieke uitdagingen. Maar de ervaring die member care-medewerkers hebben opgedaan in de begeleiding van cross-culturele werkers is ook waardevol voor de gemeente, gelooft Arie Baak. De voormalige directeur van OMF stond in de jaren negentig aan de basis van MemberCare Nederland. ‘Er is vaak eenzaamheid onder voorgangers en predikanten – bij wie kunnen zij terecht met hun verhaal?’ Daarom worden debriefingretraites, die hij met een team getrainde medewerkers organiseert voor zendelingen, inmiddels ook opengesteld voor leidinggevenden in kerken in Nederland, en hun partners. ‘Zij blijken er baat bij te hebben, zeker als het gaat om het verwerken van verliezen en het omgaan met constante veranderingen in kerk en gemeente.’

Zo is de cirkel rond voor Nelie Schut, die als debriefer, coach en counselor al jaren zendelingen begeleidt. Ook zij is gemotiveerd om gemeenteleiders een veilige plek te bieden. ‘Want het welzijn van de lokale kerk, ook in Nederland, is essentieel voor wereldzending. Het is niet alleen de plek waar nieuwe gelovigen worden opgevangen, maar ook het nest waar nieuwe zendelingen en evangelisten worden geboren.’

Egbert van de Laan (gefingeerde naam) is member care-coördinator voor Frontiers, en debriefer/geestelijk begeleider voor cross-culturele-werkers.

Drie actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Meer dan sekse

De kerk heeft de potentie om goed nieuws te zijn als het gaat om een gezonde omgang tussen mannen en vrouwen.
Ontdek dit thema

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png

Wellicht vind je dit ook interessant

Een reactie op 'Het verdriet van de zending'

Onlangs verscheen in de serie 'Zendingserfgoedreeks' het boek Het verdriet van de zending van Freek Bakker. Hij geeft ee…
Lees verder

Take-away #4: Gevolgen van corona voor wereldwijde missie

Welke invloed heeft de coronapandemie tot nu toe gehad op mondiale zending vanuit Nederland? Wat leert de coronacrisis o…
Lees verder

Eenzaamheid onder zendingswerkers

Leven in een vreemde cultuur, een nieuwe taal leren, bouwen aan een lokaal netwerk… Het leven van zendingswerkers…
Lees verder