Vergeet je singles niet

22 april 2020
  • Profielafbeelding van Tineke Wuister
    Door: Tineke Wuister

Hoe houden we ons gezin op de rit? Hoe krijgen we ons werk gedaan? Hoe lukt het ons om als gemeentes, al dan niet via online diensten, verbonden te blijven? Daar kan zomaar al onze energie naartoe gaan. Ook als kerk-, huiskring- of aanbiddingsleider kijk je nu allereerst naar je ‘eigen clubje’. En dat is ook belangrijk. Dat zijn de mensen die jou zijn toevertrouwd. Toch zie ik er ook een gevaar in. Er is namelijk een groep in de kerk, die al een beetje ongrijpbaar was. Soms wel aanwezig, soms niet. Geen lid van een kring, maar wel regelmatig in de dienst. Een groep die je juist in deze tijd zomaar uit het oog verliest. De singles. Voor hen wil ik een pleidooi doen!

Ik zie dat er in deze tijd een enorme tweedeling in de maatschappij ontstaat. Als ouder met kinderen heb je het nu dubbeldruk, omdat je je eigen werk moet fixen en ook nog de homeschooling moet regelen voor je kids. Tijd te kort en 24/7 mensen om je heen. Dat kan stressvol zijn. Dit is de groep waartoe ik zelf behoor, als moeder van 3 tienerboys. Het viel mij op de afgelopen weken dat er voor deze groep in no time allerlei platforms, artikelen en websites uit de grond werden gestampt om tips en ervaringen te delen. Heel waardevol overigens!

Aan de andere kant sprak ik een paar single vriendinnen en realiseerde ik me dat deze situatie voor hen heel anders is. Er zijn juist weinig momenten van ontmoeting, de ‘vanzelfsprekende’ plekken waar je mensen tegenkomt (kerk, werk of collegezaal, sportschool) zijn nu allemaal gesloten. Zij missen juist live contact met mensen. Geen kletspraatje bij het koffieautomaat, geen ontmoetingen op zondag, niet even bij iemand eten. Dat kan net zo goed heel stressvol zijn en een gevoel van eenzaamheid, geïsoleerdheid, verveling en somberheid geven. Als je niet uitkijkt blijf je de hele dag in je pyjama, blijf je lang doorwerken, zit je hele avonden te netflixen, gamen of zoek je uit verveling naar wat spanning en avontuur en kom je zomaar op allerlei verkeerde sites terecht. Allemaal niet echt goed voor je …

Vanuit mijn werk bij Navigators en mijn eigen bedrijf als stress- en burn-outcoach, werk ik veel met singles (m/v). Dan heb ik ook nog een aantal single vriendinnen en ik merkte dat juist deze groep mij enorm aan het hart gaat. Veel van de singles die ik ken zijn sterke, veerkrachtige mensen, die houden van hun autonomie en dat in een normale situatie prima kunnen handlen. Maar dit is geen normale situatie! Juist nu is het zo belangrijk om oog voor onze singles te hebben. Zij zijn op dit moment geen vanzelfsprekend onderdeel van een gezin, een huishouden. Je ziet ze niet, ze vragen geen aandacht van je... Maar ze zijn er wel. En wacht, ze zijn wèl ergens onderdeel van! Het lichaam van Christus. Jouw gemeente. Denk eens na over wie de singles zijn in jouw gemeente. Zijn ze in beeld? Hoe kun je ze op dit moment laten weten dat ze gezien en gekend zijn? Wie kun jij vandaag nog een appje sturen om te vragen hoe het gaat? Pak je telefoon, luister naar ze en steek ze een hart onder de riem!

Vind je het leuk ze daarin iets concreets mee te geven? Dan heb ik iets voor je! Een cadeautje, speciaal voor singles. Ik heb een (gratis) ebook geschreven met tips om als single de crisis happy te overleven. Met tips vanuit mijn expertise als stress- en burn-outcoach. En tips van singles die mij vertelden wat hen in deze tijd op de been houdt. Over hoe je tòch verbonden kunt blijven, hoe je juist nu je kunt laten vullen door God en hoe je je tijd goed kunt besteden. Je kunt het aanvragen via tineke.store/veerkracht. Dus doe dat zelf of geef de website even door aan die single die je toch vandaag dat appje stuurt... Zo kun jij het verschil maken in het leven van een single!

Verder lezen?

Koninkrijk in de wijk

De kerk weet niet wat haar overkomt. Ruim 1700 jaar lang konden ze in het westen ongestoord samenkomen, in grote groepen…
Lees verder

Mensen uitnodigen bij de online dienst

Hoe nodig je de ander uit om een online kerkdienst bij te wonen? Volstaat het om een linkje te sturen naar je buren? Hoe…
Lees verder

Mensen betrekken bij de gemeenschap

Je kijkt met verbazing naar de statistieken van je livestream: er kijken veel meer mensen dan normaalgesproken aanwezig …
Lees verder