Jeugdtrends 2020

De basis voor je jeugdwerk is je relatie met de jongeren, blijkt ook uit de Jeugdtrends 2020

21 januari 2020
  • Profielafbeelding van Jeugdwerk Steunpunt
    Door: Jeugdwerk Steunpunt

Wat jongeren bezighoudt verandert met de tijd. In de Jeugdtrends 2020 lees je over deze veranderingen en welke speerpunten voor het jeugdwerk voortvloeien uit deze trends. 

De basis voor je jeugdwerk is je relatie met de jongeren, blijkt ook uit de Jeugdtrends 2020. Die relatie bouw je op door interesse in hen te hebben. Je maakt contact met ze en stelt hen vragen. ‘Het draait om zíjn’, licht Petra Kiks, jeugdwerkadviseur van het NGK Jeugdwerk Steunpunt, uit. ‘Jongeren vinden het normaal hun leven met elkaar te delen. Dat doen ze door zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Dat doen ze tot op zekere hoogte ook met volwassenen die daarin meegaan. Je leven delen is niet 24/7 in het jeugdhonk gaan zitten. Je hoeft niet alles te delen. Dat doen jongeren ook niet, je hebt ook een privéleven. Waar het om gaat, is je houding. Dat jongeren voelen dat je beschikbaar bent, dat je geïnteresseerd bent in hen.’De Met deze handreiking hopen we iedereen die met jongeren werkt – binnen en buiten de kerk – te inspireren.

Dit jaar heeft de NGK Jeugdwerk Steunpunt in samenwerking met diverse jeugdwerkers en jeugdwerkorganisaties de Jeugdtrends 2020 uitgebracht. MissieNederland dacht ook mee over welke trends we zien onder jongeren.

Met de Jeugdtrends 2020 worden voor het zevende jaar op rij de ontwikkelingen, met de trends  die daarin opvallen, geschetst van een leefwereld in ontwikkeling van (christelijke) jongeren. De Jeugdtrends, gestart in 2014 door het Jeugdwerk Steunpunt, komen sinds 2017 tot stand in samenwerking door verschillende kerkelijk jeugdwerk organisaties en jeugdwerkers in gemeenten.

De Jeugdtrends gaan over geloof, sociale dynamiek en de maatschappij. Bij elke trendgroep lees je welke trends er bij horen en krijg je tips hoe je deze kennis praktisch kunt maken in het jeugdwerk. De tips draaien om de basis:

  • Luisteren – hoor je me echt? 
  • Wees echt – practice what you preach
  • Geef jongeren de ruimte om het zelf te doen – maak me eigenaar

Lees hier de Jeugdtrends 2020

Wellicht vind je dit ook interessant

Jeugdtrends 2019

“Jongeren willen meer zijn dan de uitkomst van een algoritme. Jongeren willen niet alleen zichzelf zijn, maar ook …
Lees verder

Jeugdtrends 2018

‘Ergens-’ en ‘overal-jongeren’, schijnauthenticiteit en jeugdwerkbubbel. Geen kandidaten voor wo…
Lees verder

Jeugdwerker? Jouw ziel doet ertoe

Jeugdwerkteams staan soms verbaasd te kijken als ze bij LEF binnenstappen voor hun eerste trainingsevent van de Learning…
Lees verder

Drie actuele thema's voor de kerk

De minst bereikte volken

De kerk heeft een boodschap die voor ieder mens van levensbelang is. Maar hoe horen mensen dit als zij in een gebied leven waar nog niemand van Jezus heeft gehoord?
Ontdek dit thema

Samen Jong

De kerk is een plek waar mensen het geloof en het leven ontdekken, onderzoeken en beoefenen. Maar wat als jonge mensen de aansluiting niet meer zo goed weten te vinden?
Ontdek dit thema

Meer dan sekse

De kerk heeft de potentie om goed nieuws te zijn als het gaat om een gezonde omgang tussen mannen en vrouwen.
Ontdek dit thema

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan, digitaal of per post.

Aanvragen
ideaz 30 - Jonge generaties voorop - mock-up.png