Jeugdtrends 2020

De basis voor je jeugdwerk is je relatie met de jongeren, blijkt ook uit de Jeugdtrends 2020

21 januari 2020
  • Profielafbeelding van Jeugdwerk Steunpunt
    Door: Jeugdwerk Steunpunt

Wat jongeren bezighoudt verandert met de tijd. In de Jeugdtrends 2020 lees je over deze veranderingen en welke speerpunten voor het jeugdwerk voortvloeien uit deze trends. 

De basis voor je jeugdwerk is je relatie met de jongeren, blijkt ook uit de Jeugdtrends 2020. Die relatie bouw je op door interesse in hen te hebben. Je maakt contact met ze en stelt hen vragen. ‘Het draait om zíjn’, licht Petra Kiks, jeugdwerkadviseur van het NGK Jeugdwerk Steunpunt, uit. ‘Jongeren vinden het normaal hun leven met elkaar te delen. Dat doen ze door zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Dat doen ze tot op zekere hoogte ook met volwassenen die daarin meegaan. Je leven delen is niet 24/7 in het jeugdhonk gaan zitten. Je hoeft niet alles te delen. Dat doen jongeren ook niet, je hebt ook een privéleven. Waar het om gaat, is je houding. Dat jongeren voelen dat je beschikbaar bent, dat je geïnteresseerd bent in hen.’De Met deze handreiking hopen we iedereen die met jongeren werkt – binnen en buiten de kerk – te inspireren.

Dit jaar heeft de NGK Jeugdwerk Steunpunt in samenwerking met diverse jeugdwerkers en jeugdwerkorganisaties de Jeugdtrends 2020 uitgebracht. MissieNederland dacht ook mee over welke trends we zien onder jongeren.

Met de Jeugdtrends 2020 worden voor het zevende jaar op rij de ontwikkelingen, met de trends  die daarin opvallen, geschetst van een leefwereld in ontwikkeling van (christelijke) jongeren. De Jeugdtrends, gestart in 2014 door het Jeugdwerk Steunpunt, komen sinds 2017 tot stand in samenwerking door verschillende kerkelijk jeugdwerk organisaties en jeugdwerkers in gemeenten.

De Jeugdtrends gaan over geloof, sociale dynamiek en de maatschappij. Bij elke trendgroep lees je welke trends er bij horen en krijg je tips hoe je deze kennis praktisch kunt maken in het jeugdwerk. De tips draaien om de basis:

  • Luisteren – hoor je me echt? 
  • Wees echt – practice what you preach
  • Geef jongeren de ruimte om het zelf te doen – maak me eigenaar

Lees hier de Jeugdtrends 2020

Verder lezen?

Jeugdtrends 2019

“Jongeren willen meer zijn dan de uitkomst van een algoritme. Jongeren willen niet alleen zichzelf zijn, maar ook …
Lees verder

Jeugdtrends 2018

‘Ergens-’ en ‘overal-jongeren’, schijnauthenticiteit en jeugdwerkbubbel. Geen kandidaten voor wo…
Lees verder

Vier de wereldwijde missie met kerst

'Vrede op aarde' zongen de engelen. Maar hoe bereikt het nieuws van Jezus’ komst de hele aarde? Gooi het deze (of …
Lees verder