Jongeren: goed nieuws voor het klimaat?

Alicia Elzinga reageert op Ruth Valerio

25 juni 2019
  • Profielafbeelding van Alicia Elzinga
    Door: Alicia Elzinga

Zijn jongeren goed nieuws voor het klimaat? Daarover sprak milieuactivist Ruth Valerio in mei 2019 op de INNOV8-conferentie 'ME & YOUth'. Hoe reageert studente Alicia Elzinga (22) op haar bijdrage? We vroegen haar om een reactie te schrijven:

Valerio bespreekt dat als we bidden voor de wereld, we vaak focussen op de mensen, en noemt dat simplistisch. Dat vind ik niet. Klimaat en mensen zijn zo sterk met elkaar verbonden dat je ze niet los van elkaar kunt zien. Als wij als christenen niet voor onze naaste zorgen, kunnen we niet verwachten dat zij wél voor het klimaat zorgen. Wie denkt er aan het klimaat als je geen eten of onderdak hebt? Als we gezamenlijk het probleem klimaatverandering aan willen pakken, moeten we zorgen voor onze medemens.

Valerio noemt drie praktische punten om aan de slag te gaan met klimaat in het jeugdwerk: maak de connectie met het christelijk geloof; luister naar en moedig de jongeren aan; leef het uit.

Het geloof is in het jeugdwerk de basis voor het zorgdragen voor de wereld, maar daar moet het niet stoppen. Ik wil alle jeugdwerkers op het hart drukken het concreet en praktisch te maken. Nodig sprekers uit die met hun levensstijl een voorbeeld zijn. Dit kunnen kerkleden zijn die met kleine dingen de wereld proberen te veranderen, maar ook sprekers van buiten de kerk: het is belangrijk te beseffen dat niet-christenen goede dingen voor de wereld doen zonder dit als verantwoordelijkheid vanuit hun geloof te zien. Het is essentieel om ook hun standpunten te begrijpen en van hen te leren. Je kunt samen stilstaan bij #earthovershootday[1], het jaarlijkse moment waarop de mensheid al de bronnen die in een jaar hernieuwd kunnen worden opgebruikt heeft (dit jaar: 29 juli). Organiseer een kledingruil, zodat jongeren in aanraking komen met tweedehands consumeren, of ga samen de uitdaging aan om een week geen plastic te kopen of korter te douchen.  Maak het leuk, doe het samen en reflecteer: wat kunnen we hiervan meenemen in ons dagelijks leven?

Inderdaad moeten wij als jongerenwerkers een duurzaam leven voorleven. Hierin blijft het belangrijk aan te geven hoeveel je soms tekortschiet. Het is lastig volledig klimaatneutraal te leven, maar het is motiverend voor jongeren om jouw pogingen te zien. Praat openlijk over je consumptiepatroon of welke bewuste keuzes je maakt om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Jongeren weten heel goed dat het slecht gaat met de wereld, maar net als bij volwassenen interesseert dat de een meer dan de ander. Ik denk dat we deze mensen niet moeten pushen hart te krijgen voor het klimaat, hoe erg we ook vinden dat dit intrinsiek is aan het christelijk geloof. Als je als jongerenwerker uitleeft waar je in gelooft, zal dit uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Zo loop je straks zelfs diegene waarvan je het nooit had verwacht tegen het lijf in de kringloopwinkel of bij een klimaatmars.

[1] Voor meer informatie: https://www.overshootday.org/

Verder lezen?

Vier de wereldwijde missie met kerst

'Vrede op aarde' zongen de engelen. Maar hoe bereikt het nieuws van Jezus’ komst de hele aarde? Gooi het deze (of …
Lees verder

Jeugdtrends 2019

“Jongeren willen meer zijn dan de uitkomst van een algoritme. Jongeren willen niet alleen zichzelf zijn, maar ook …
Lees verder

Jeugdtrends 2018

‘Ergens-’ en ‘overal-jongeren’, schijnauthenticiteit en jeugdwerkbubbel. Geen kandidaten voor wo…
Lees verder

Vraag een gratis proefnummer aan van ideaz

ideaz zet jou en jouw gemeente in beweging voor het uitleven van de missie van Jezus in wijk én wereld. In een lekker praktisch magazine voorziet het netwerk van MissieNederland je drie keer per jaar van tips en inspiratie op een actueel missionair onderwerp. Dit alles uiteraard voorzien van een prettig leesbare onderbouwing. Vraag nu gratis een proefnummer aan en ontvang het eerstvolgende exemplaar.

Aanvragen
2021 - ideaz 1 - Voorkom en herstel.png